Főoldal Média Megkezdõdött a Lovas István kontra Fiala János per

Megkezdõdött a Lovas István kontra Fiala János per

E-mail Nyomtatás PDF
KI KIT GYÛLÖL JOBBAN?

A Fõvárosi Bíróság csütörtökön megkezdte és február 28-án folytatja a Lovas István újságíró által Fiala János rádiós mûsorvezetõ ellen indított személyiségi jogi per tárgyalását.

 KI KIT GYÛLÖL JOBBAN?

A Fõvárosi Bíróság csütörtökön megkezdte és február 28-án folytatja a Lovas István újságíró által Fiala János rádiós mûsorvezetõ ellen indított személyiségi jogi per tárgyalását.

Lovas István azért perelte be a mûsorvezetõt, mert szerinte egy tavaly októberi rádiómûsorban nem a tõle elvárható módon járt el, amikor a közéleti személyiségek, újságírók ellen erõszakos fellépésre buzdító vers szerzõjével - Paizs Miklóssal - beszélgetett; az újságíró félmillió forintos nem vagyoni kártérítést kért.

Paizs Miklós, a Tilos Rádió munkatársa a Budapest Rádióban politikusok és közéleti személyiségek - köztük Orbán Viktor, Kövér László, Csurka István, Grespik László, valamint Lovas István újságíró és a Magyar Nemzet munkatársai - elleni erõszakos fellépésre buzdított egy általa késõbb "közéleti performance"-nak nevezett versben.

A felperes jogi képviselõje bejelentette, hogy keresetüket kiegészítve perbe hívják a médiumot mûködtetõ Rádió Infórum Kft.-t is.

A tárgyaláson Lovas István a demokratikus világban példátlannak nevezte a történteket, kiemelve, hogy az Egyesült Államokban 24 órán belül bezárják azt a rádiót, amely ilyen tartalomnak teret ad. Hozzátette: "ez nem a sajtónak a szabadsága".

Ezt megelõzõen a rádiós mûsorvezetõ jogi képviselõje arról beszélt, hogy Fiala János egy adott társadalmi jelenségre kívánta felhívni a figyelmet, ami "a sajtószabadság gyakorlása".

Fiala János arról beszélt, hogy a vers szövegétõl már akkor elhatárolódott, amikor napokkal az interjú elõtt megismerte. Mint mondta: a mûsor elõtt többször kereste - sikertelenül - Lovas Istvánt, mert õt is meg kívánta szólaltatni az adásban. Szólt arról is, hogy szerinte a Paizs Miklós által írtaknál sokkal durvábbak voltak, amik a mûsor elhangzása után Lovas István tollából õróla megjelentek.

Ezt követõen vette volna kezdetét a Lovas István által ugyanezen mû miatt indított személyiségi jogi per, ám azon az alperes nem jelent meg. Mint Pataki Árpád bíró elmondta, egy másik ügy kapcsán néhány napja szerezték be az õ új lakcímét.

A tárgyaláson Lovas István jogi képviselõje bejelentette, hogy kérik a két ügy egyesítését, egyetemlegesen 800 ezer forint nem vagyoni kárigényt jelentve be.

A bíró közölte, hogy az egyesítésrõl késõbb dönt, ám a lépés "szinte teljesen bizonyos, hogy megtörténik", hiszen szükségtelen, hogy két külön eljárásban tárgyalják az egymással összefüggõ pereket.


Módosítás dátuma: 2005. november 19. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 139 vendég böngészi