Főoldal Egyházak Elkezdõdött

Elkezdõdött

E-mail Nyomtatás PDF
Hosszas ígérgetések (1994 Csehák Judit, 1998 Pál Béla, 2002 Pál Béla) után sok-sok huzavona ellenére elkezdõdött a Sólyi Református Templom helyreállításának elsõ üteme.

 Hosszas ígérgetések (1994 Csehák Judit, 1998 Pál Béla, 2002 Pál Béla) után sok-sok huzavona ellenére elkezdõdött a Sólyi Református Templom helyreállításának elsõ üteme. Sokan nem hittek benne, hogy hazánk legöregebb magyar építésû falusi kistemploma belátható idõn belül megújul. Sokan gondolták, hogy csak ha már leesnek a falképek és beszakad a tetõ, akkor fog törõdni csak az ország vezetõsége, I. István fogadalmi kápolnájával, Koppány és István csatájának egyetlen tárgyi emlékével.

A szentté avatott király talán hálából, talán engesztelésül építtette a kápolnát Isten dicsõségére és áldozatul egy nyertesen is sajnálni való ütközet emlékére. A király akik saját nemzetére húzott kardot, nem emlékérmet veretett és nem díszes királyi bullában emlékezett meg errõl a gyõzelemrõl, hanem az Imádkozás helyévé tette azt a pár négyzetmétert, ahol hercegként, trónörökösként átélte a csatát.

Mi, akik szeretjük ezt a templomot, sokszor hallottuk a Koppányt ma is éltetõk szájából, hogy bár csak dõlt volna össze az ellenség temploma, s válaszolni ma is csak azt tudjuk nekik: ez az a hely is egyben - ahol egy keresztyén király Isten bocsánatát kérte a kiontott testvéri vérért. Úgy ünnepelni, hogy megalázzuk magunkat, hogy a dicsõség - hisz számára az volt - helyén Istennel szemben, saját kicsinységünket elismerõ kápolnát építünk, csak a legnagyobb vezetõknek lehet sajátja.

Hívõ embernek ma is úgy kell gondolnia a 997-ben történtekre, mint Istenítéletre, ahol nem a fegyverek ereje, hanem a Mindenható akarata döntötte el az Ország sorsát. Ez a tökéletes helyszín arra, hogy - minden idõben - kezet tudjon nyújtani magyar a magyarnak. Ez kellene hogy legyen a magyarság egyik legfontosabb "szent helye" ahol, megláthatjuk saját vétkeinket, bocsánatot kérhetünk hibáinkért, és õszintén megbocsáthatunk ellenünk vétkezõ magyar véreinknek.

Elindult valami. Holnap felvonulnak a mesteremberek, december 8-án jönnek a falkép és fa restaurátorok, elkezdõdik a leletmentés és kivitelezés. Tavaszig lecserélõdik a palatetõ, betonkoszorút kap a templom és talán a falat is sikerül szigetelni valamennyire. Hat milliós munka a százhat millióból. Töredék, de mégis valami. Rajtunk, a mi döntésünkön múlik, hogy folytatódik-e. Sok apró dolog, kicsiny x-ek és keresztek, imára kulcsolt és dolgos munkáskezek, adományok és eltékozolni nem engedett állami pénzek sokasága fogja ledönteni, mikorra újul meg. Sólyon a "Nemzet kápolnája"



Sóly, 2005. november 30.



Bikádi László Károly

lelkész






Módosítás dátuma: 2005. november 30. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 522 vendég böngészi