Főoldal film Moszkvában A Nagy Könyv Mester és Margaritája

Moszkvában A Nagy Könyv Mester és Margaritája

E-mail Nyomtatás PDF
A Bulgakov-film turnéja
Az új moszkvai Bulgakov-múzeumban mutatták be csütörtök este Fekete Ibolya kisfilmjét a Mester és Margaritáról.

 A Bulgakov-film turnéja
Az új moszkvai Bulgakov-múzeumban mutatták be csütörtök este Fekete Ibolya kisfilmjét a Mester és Margaritáról. A Nagy Könyv címû könyvvetélkedõ részeként, Hernádi Judit fõszereplésével készített versenyfilm – amelynek moszkvai forgatása öt napig tartott – Mihail Bulgakov remekmûvén kívül bemutatja az író életének fontosabb helyszíneit is. A huszonhat perces tévéfilmet váltott közönség elõtt kétszer is lejátszották a Bolsaja Szadovaja 10-ben, ahol Mihail Bulgakov 1921–24 között nyomorgott sokszoros társbérletben.
A kisfilmben úgy kellett bemutatni a regényt, az írót és a kort, hogy tetsszen azoknak is, akik olvasták a Mester és Margaritát, s egyben kedvet csináljon hozzá azoknak, akik még nem – mondta a rendezõnõ. Ezért a film képeskönyvszerû, kissé szépít és ironizál, miközben orosz színészek közremûködésével, archív felvételek bevágásával és Hernádi Judit szubjektív interpretálásával megjeleníti a regény alakjait és cselekménye fõ pontjait, jellemzi az 1930-as évek szovjet diktatúrájának hangulatát, felvillantja az akkori és a mai Moszkvát – jelezte Hetényi Zsuzsa irodalomtörténész, mûfordító, aki szakértõként segítette a film készítését.
Szergej Grekov, Woland alakítója elmondta, hogy félt vállalni a szerepet azon értelmiségi babona miatt, amely szerint szerencsétlenül jár mindenki, aki csak hozzányúl Bulgakov regényéhez, s színpadon vagy filmen elõadja. De ez a félelem csakhamar szertefoszlott, és nagy örömét lelte az ördög alakításában.

Módosítás dátuma: 2005. december 03. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 111 vendég böngészi