Főoldal Kárpát-medence Palko: kis baloldali puccs

Palko: kis baloldali puccs

E-mail Nyomtatás PDF
A második pozsonyi rendõrtüntetésen húsz európai ország belügyi hatóságainak képviselõi is részt vettek
A bérelemelést követelõ rendfenntartók most nem hoztak magukkal olyan transzparenseket, melyeken fenyegetõ feliratok lettek volna.

 A második pozsonyi rendõrtüntetésen húsz európai ország belügyi hatóságainak képviselõi is részt vettek
A bérelemelést követelõ rendfenntartók most nem hoztak magukkal olyan transzparenseket, melyeken fenyegetõ feliratok lettek volna. Hogy támogassák szlovák kollégáikat, a tüntetésen húsz európai ország rendõrségének képviselõi is részt vettek. Noha az Anoton Kulich országos rendõrfõkapitány által elrendelt országos közúti ellenõrzõ akció már este megkezdõdött, a tüntetésre mégis az egész országból érkeztek hatósági emberek. A rendezvényen az európai rendõrszakszervezet, az EuroCOP képviselõi, valamint néhány pozsonyi parlamenti képviselõ is részt vett. A rendõrök elítélték, hogy Vladimír Palko belügyminiszter az októberi demonstrációt követõen leváltotta Miroslav Litvát, a szlovák rendõrszakszervezet elnökét. A szervezõk mindegyik tüntetõnek a megszokott fényvisszaverõ mellény mellé még egy sípot is adtak, és felszólították õket, hogy kiabálás helyett inkább fütyüljenek. Litva szerint a miniszter még viszszavonhatja menesztését, ám nagyobb haszna lenne, ha megkezdené tárgyalásait a szakszervezettel. „Elsõsorban azt kell elérni, hogy a szakszervezeti jogainkat senki ne vonja kétségbe, és a többi európai uniós országban megszokott szabályok nálunk is érvényesek legyenek” – vélekedik Litva. Hozzátette: a belügyminiszternek már ma küldenek meghívót az elsõ szakszervezeti tárgyalásra. Palko a tüntetésen nem vett részt, szóvivõje Boris A3altovie sem volt elérhetõ – egész délután a nemzeti teniszközpontban figyelte a Davis-kupa döntõjének mérkõzését.
Vladimír Palko szerint a rendõrök szombati tüntetése kudarccal végzõdött. „Alig kétezer ember jelent meg, és szerintem a rendõrök voltak kisebbségben, a tüntetõk többségét az ellenzéket támogató lakosság és szakszervezeti aktivisták tették ki” – mondta a miniszter tegnap a Szlovák Televízió 5 perc múlva 12 címû mûsorában. Palko úgy véli, az utóbbi idõszak szakszervezeti akcióinak politikai háttere volt, „megpróbálkoztak egy könnyû kis baloldali puccsal” a belügyminisztériumban. Viliam Sobooa (HZDS) meglepetten hallgatta Palkót, szerinte ugyanis a miniszternek támogatnia kellett volna a rendõrök követeléseit. „Önnek kellett volna vinnie a zászlót az elsõ sorban” – mondta Palkónak az ellenzéki képviselõ. Sobooa nem tartja valósnak a minisztérium által hangoztatott béremelési adatokat, melyek szerint a rendõrök fizetése 13,2 százalékkal nõtt. Palko nem utasította vissza a szakszervezet tárgyalási ajánlatát, de idõpontot nem volt hajlandó elárulni. Továbbra sem hajlandó azonban visszahelyezni korábbi funkciójába Litvát. Úgy látja, Litva az elõzõ tüntetés alkalmával hibázott, felelõs azért, hogy ott botrányos jelszavak is megjelentek. Egy galántai rendõr ellen már eljárást indítottak, mivel a kezében tartott transzparensen ez a szöveg volt olvasható: „Ha a rendõrt nem fizeti meg az állam, majd megfizeti a maffia!” Heinz Kiefer, az EuroCOP elnöke két hónapot adott Palkónak a minisztérium és a rendõrök közötti vita rendezésére. Robert Kalioák Smer-képviselõ szerint a tárcavezetõ megõrzi eddigi pozícióját a kormánykoalícióban, s nem vonják meg azt a jogát, hogy indoklás nélkül menesszen belügyi beosztottakat. (dem, lpj, ú)

Módosítás dátuma: 2005. december 05. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 307 vendég böngészi