Főoldal Ajánló Kultúrkör - 2011. június 6. hétfő

Kultúrkör - 2011. június 6. hétfő

E-mail Nyomtatás PDF

Noli turbare circulos meos!

Kultúrkör
2011. június 6. hétfő
Magyar Rádió, Kossuth adó 20.30-21.00
szerkesztő-riporter: Antall István
Szentmáry Kálmán klarinétos és zeneiskola igazgató közel harminc esztendeje vezeti az Ádám Jenő zeneiskolát és alapító tagja az Ádám Jenő Szimfonikus zenekarnak is. A reprezentatív Köztelek utcai épületet még az Antall kormány határozata alapján vehették birtokukba, igaz előbb a Közgazdasági Egyetemmel, utóbb a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz és népzenei tanszakával élnek társbérletben. Ám koncertterem és a kamaraterem, valamint a hétszáz növendék és az intézmény szakmai sikerei kárpótolják az embert a gazdasági és szervezési gondokért.     

Sümegi György muzeológus, művészettörténész Tóth Menyhért könyve a zseniális és besorolhatatlan festő szobrászi életművét is alaposan elemzik, föltárva, pontosítva, elemezve és értelmezve azokat az adatokat, amelyek ismertek ugyan, de újabb szempontokat adhatnak a pálya megrajzolásához, a műtárgyak értékeléséhez. Tóth Menyhért olyan mértékben maradt kívül álló a korszak képzőművészetében, hogy már az is csodaszámba megy, hogy nem kallódott el műveinek gyűjteménye.       

Zocskár Andrea szobrászművész erős tehetsége a Képzőművészeti Egyetemen is megmutatkozott, de a mindennapi művészi munka magányában, a megélhetési gondok közepette, a galériák és a megrendelők elvárásai között, mecenatúra nélkül kell önálló életet kezdeni. A világhálón találtak rá megrendelői, azok a táncosok, akiknek a teste a kifejező eszköze. Frenák Pál magyar-francia koreográfus nyomán többen fölfedezték Zsocskár Andrea aktjai, kisplasztikáinak sajátos tartózkodó és mégis drámai erejű kisplasztikáit, portréit, érmeit.       

Az 5-kor csoport a komáromi Limes galériában. A dr Farkas Veronika művészettörténész által alapított és működtetett galéria most Árvay Zolta, Bakos Tamás, Bodnár Imre, Huller Ágoston és Magyar József munkáit álltja ki. A Pestszentlőrincen és Pestszentimrén élő képzőművészek csoportja az ezredfordulón állt össze, hogy emberi és szakmai vonzalmaik szerint dolgozzanak. Nem a stiláris egység, hanem az igényesség köti őket össze, a tábla képfestészet és a grafika hagyományainak tágítása, sajátos technikai elgondolásokkal való bővítése. A komáromi kiállításra közös munkával is készültek.           

A műsorral kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat szívesen olvassuk a kultú Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címünkön.
Nem lehet elmulasztani!

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth,
szakszerűbben:
http://real1.radio.hu/kossuth/

A kultúra körei - bármikor széttapossa azokat a hatalom -,
mindig újra rajzolják magukat.
Lásd: Arkhimédész

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 83 vendég böngészi