Főoldal pop-rock Árpád népe és a magasabb rendû lények

Árpád népe és a magasabb rendû lények

E-mail Nyomtatás PDF
Szörényi Levente visszavonultan él, nem szereti a Megasztárt, és szabadidejében egy rejtélyes temetõben mászkál.

 Szörényi Levente visszavonultan él, nem szereti a Megasztárt, és szabadidejében egy rejtélyes temetõben mászkál.
Szörényi Levente hatvan éves, vagyis már el is múlt, tavasszal. Azóta számos megemlékezést tartottak tiszteletére, az elsõt még márciusban a Mûvészetek Palotájában, amelyre az egykori Illés frontembere úgy emlékszik vissza, mint a legszebb ajándékra. Saját bevallása szerint különösen az hatotta meg, hogy az 1989-ben írt sumér témájú oratóriumából is játszottak be részleteket. Szörényi szerint vannak sumér õseink, azt azonban nem gondolja, hogy a sumérok õskeresztények voltak.
Árpád népe

Szörényi Leventérõl az Illés koncert és István a király DVD-k megjelenésekor is megemlékeztek. Az énekessel Galla Miklós beszélgetett, Szörényi azonban nem értékelte Galla humorát, méghozzá egy kicsit sem, ezért Galla a beszélgetés után szomorú volt, és össze volt törve. A bemutató után magunk is beszélgettünk Szörényivel, bár születésnapi jókívánságainkat elhárította, mondván, nem kell errõl annyit beszélni, hiszen ez egyszerûen egy állapot. Az énekessel nagy tömegben nem könnyû beszélgetni, tisztelõi ugyanis gyakran megnyilvánulnak verbálisan, és néha indulatosan fel is kiáltanak. Azt is nehezen tudjuk meg, hogy a Kéglidal és a Good bye London a kedvenc Illés-dalai.
Jelenleg az Árpád népe címû misztikus rockoperán dolgozik - hogy miért misztikus az opera, azt maga a szerzõ mondta el nekünk: "Ez azt jelenti, hogy a lélek- és szellemvilágot is segítségül hívom a magyarság lelkiismeretével való szembenézésre. Az egész Árpád népe a sorssal való szembenézés, a múlt illusztrálására nem ír az ember mûvet, én ennél sokkal többek akarok." A beszélgetés során az énekes nem túl bõbeszédû, pedig Gallának mindenrõl terjedelmesen beszámolt, szûkszavúságát azonban pusztán a fáradtságnak tudtuk be. Az Árpád népe bemutatójára egyébként jövõ márciusban kerül sor, és Szörényi Levente elmondása alapján hatalmas várakozás övezi. Õ maga meg sem akarta írni, de a visszajelzések szerint nagy rá az igény.
Magasabb rendû lények
Szörényi az idén sem sokat tudott pihenni, nagy volt a készülõdés a szuperkoncertre. Ha nincs ilyen nagy felhajtás, azt mondja, elefántcsonttoronyban él, ahonnan ritkán mozdul ki. A Pilisbe szokott járni egy ásatásra, amely kedvenc idõtöltésének számít. "Ez már egy régi kutatás, már a háború elõtt is ástak itt, még nem lehet tudni, mi rejtõzik itt, de valami biztos. Valószínûleg egy valamely korban élt magasabb rendû lényeknek a temetkezési helye lehetett" - mondta el az elõadó. Visszavonult létének tudható be, hogy nem nagyon ismeri a mai zenekarokat, abban azonban egészen biztos, hogy vannak tehetséges együttesek. "Bár nekik nehezebb, mint nekünk volt. Mi még igazi amatõrök voltunk, és mi szabtuk meg, hogy mi a trendi, õk ezt már nem tehetik meg."
A Megasztárt nem nagyon szereti, de már annyit hallott róla, hogy nemrégiben belenézett. "Szánalmasnak tartom. Kifejezetten hányigert keltõ, hogy fiatal gyerekek odajönnek, és bemutatják õket, hogy röhögjenek rajtuk. A Ki mit tud?-on sem mutatták be soha az elõdöntõket. Én nem is hívnám ezt Megasztárnak, ezek nem sztárok, és sok a derékba tört sors, megvillantják elõttük a csillogó világot, aztán összeomlanak. De a vége, amikor ott együtt énekelnek, az aranyos."
Szörényi Levente szerint kozmikus dolgok vannak készülõben. Egy számítógépes programmal végzett kutakodás alapján valami történni fog ötszáz év múlva, de hogy mi, azt nem lehet tudni pontosan. Amit tud, azt elmondta a Ki adja vissza a hitünket? Címû könyvében. Meg nekünk. "Egy markáns határvonalhoz érkezik a földi élet, nem hiszek a világ végébe, mégis úgy néz ki, hogy a mostani emberi kultúra nem tartható tovább, és elpusztul. Ennek a lehetõsége van benne ebben a dologban."

Módosítás dátuma: 2005. december 10. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 119 vendég böngészi