Főoldal Hírek Jogerõs bontási engedély van Budapest egyik legszebb mûemlékére

Jogerõs bontási engedély van Budapest egyik legszebb mûemlékére

E-mail Nyomtatás PDF
A városvédõk még bíznak abban, hogy sikerül megakadályozniuk a Maglódi úti sörgyár lerombolását
Jogerõs bontási engedély van a Maglódi út 17.
A városvédõk még bíznak abban, hogy sikerül megakadályozniuk a Maglódi úti sörgyár lerombolását
Jogerõs bontási engedély van a Maglódi út 17. Szám alatti sörgyári épületre. A városvédõk azonban még bíznak abban, hogy sikerül megakadályozniuk a hajdani gyárkomplexum teljes megsemmisülését.
A Polgári Serfõzõ Részvénytársaság tulajdonosai ügyeltek a részletekre. 1894-ben még azt is fontosnak tartották, hogy a gyárkéménynek stílusa legyen. A 19. Században épült sörgyár a magyar ipar egyik legszebb épülete. Volt. A múlt idõ többszörösen is indokolt. A hajdani eleganciának ma már szinte nyoma sincs, az épületegyüttes egy részét ugyanis lebontották. Kérdés, fennmarad-e belõle, akárcsak egyetlen fal is, mementónak.
A bontási engedélyt két évvel ezelõtt kiadták a mostani tulajdonosnak, aki hozzá is látott a tereprendezéshez. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szóvivõje arról tájékoztatott, a gyárépület nem mûemlék, így nem volt törvényi akadálya a bontási engedély kiadásának. A 10. Kerületi Önkormányzat hivatalvezetõje ugyancsak elhárította a felelõsséget, arra hivatkozva, hogy ez magánterület, tehát nem õk döntenek a gyártelep sorsáról.
Megkerestem a tulajdonost is, de már a titkárnõk útját állták az kérdésfeltevésnek. Közölték: a cég vezetõi nem kívánnak az ügyben nyilatkozni. Jelen pillanatban tehát nem tudni, hogy folytatják-e a bontást, és ha igen, akkor mikor? Nem tudni azt sem, hogy a hajdani gyártelep helyén mit kívánnak építeni. Meg nem erõsített hírek szerint itt is bevásárlóközpontot szeretnének felhúzni.
A városvédõk azonban nem adják fel. Újabb és újabb beadványokkal próbálják rábírni az Örökségvédelmi Hivatalt, változtassa meg álláspontját és nyilvánítsa mûemlékké a hajdani serfõzõ még megmaradt épületeit. Ha ezt elérik, még akkor sem lehetnek biztosak abban, hogy megmenekülnek a gyártelep üzemcsarnokai. A tulajdonos bármikor hozzákezdhet, pontosabban bármikor folytathatja a bontást. Ha elindítja a bulldózereket, nem sérti meg a törvényeket, csupán eltünteti a 19. Századi építészet egyik ipari emlékét
Módosítás dátuma: 2005. december 13. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 80 vendég böngészi