Főoldal Sajtószemle A mi lobogónk

A mi lobogónk

E-mail Nyomtatás PDF
Magyar Szó 2005.
Magyar Szó 2005.dec.25
A Köztársasági Kisebbségi Tanács jóváhagyta a nemzeti szimbólumok használatát
A vajdasági magyarságnak a tegnapi naptól hivatalosan is elfogadott, az illetékes döntéshozó testület által jóváhagyott nemzeti szimbóluma van.
A Köztársasági Kisebbségi Tanács ugyanis Vojislav Kostunica miniszterelnök elnökletével megtartott tegnapi ülésén jóváhagyta a vajdasági magyarság nemzeti jelképérõl és ünnepeirõl szóló határozatot, amelyet a Magyar Nemzeti Tanács 2005. szeptember 23-án fogadott el, derül ki abból a közleménybõl, amelyet az MNT juttatott el szerkesztõségünkbe. A közlemény a továbbiakban részletezi, hogy "a jóváhagyott határozat értelmében a vajdasági magyarság nemzeti jelképe három, egyenlõ szélességû piros, fehér és zöld színû vízszintes sávból áll. A jelkép közepén egy hegyes talpú, hasított pajzs található, amelynek elsõ mezeje vörössel és ezüsttel hétszer vágott, második, vörös mezejében zöld hármas halomnak arany koronás kiemelkedõ középsõ részén ezüst kettõs kereszt, a pajzson a magyar Szent Korona nyugszik. A jelkép hosszának és szélességének aránya 3:2".
A vajdasági magyarság nemzeti ünnepei: március 15., augusztus 20. és október 23.

Az ülésen részt vevõ *Józsa László*, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a Kisebbségi Tanács egyben jóváhagyta a Bosnyák, a Bunyevác és a Horvát Nemzeti Tanács vonatkozó javaslatait is saját nemzeti szimbólumaik, illetve nemzeti ünnepnapjaik használatát illetõen, és hozzátette, a jóváhagyó határozatok azt követõen válnak teljesen hivatalossá, miután megjelennek a Köztársasági Hivatalos Közlönyben.

*-- Az ülésen ezen kívül szóba került azoknak a felsõoktatási intézményeknek a problémája is, amelyekben kisebbségi tannyelvû oktatás is folyik, pontosabban az ezzel járó pluszköltségek megoldatlanságának kérdése, különös tekintettel arra, hogy a készülõ kormányrendelet tervezete nem tér ki erre a finanszírozási kérdésre. Az ülésen jelen levõ Slobodan Vuksanovia oktatásügyi miniszter ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, õ ezt megoldott kérdésnek látja, mert "vállalja az érintett intézményekkel való közvetlen kapcsolatteremtést és közvetlen problémamegoldást". Erre az ígéretére támaszkodva jeleztem neki, hogy fel fogom venni a kapcsolatot az intézményvezetõkkel, és amennyiben a részükrõl is igény mutatkozik erre a kapcsolatfelvételre, úgy azon leszek majd, hogy ez létre is jöjjön* - nyilatkozta az ülés után Józsa László.

A nemzeti szimbólumok használatáról egyébként a kisebbségvédelmi törvény rendelkezik a következõ módon: azon önkormányzatok területén, amelyekben a magyar nyelv hivatalos használatban van, a vajdasági magyarság szimbóluma az állami ünnepek és közösségünk nemzeti ünnepei alkalmával tûzhetõ ki hivatalosan a közhatalmi szervek és szervezetek épületein, illetve helyiségeiben.




Módosítás dátuma: 2005. december 27. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 93 vendég böngészi