Főoldal Hírek Radikális fordulatot ígérnek magyar kulturális intézetek

Radikális fordulatot ígérnek magyar kulturális intézetek

E-mail Nyomtatás PDF
"Ha valamit sikerült elérnem az elmúlt szûk egy évben, akkor talán azt, hogy viták bontakoztak ki a kultúráról" - mondta Bozóki András kulturális miniszter évértékelõ sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatkoztak a párizsi és stuttgarti magyar kulturális intézetek igazgatói, Derdák András, illetve Keresztury Tibor is. <
"Ha valamit sikerült elérnem az elmúlt szûk egy évben, akkor talán azt, hogy viták bontakoztak ki a kultúráról" - mondta Bozóki András kulturális miniszter évértékelõ sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatkoztak a párizsi és stuttgarti magyar kulturális intézetek igazgatói, Derdák András, illetve Keresztury Tibor is.
Az Új szemlélet a kulturális politikában címmel a Mûcsarnokban december 30-án tartott beszámolón Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet január 1-jén hivatalba lépõ igazgatója legfontosabb feladatának az intézmény belsõ felújítását nevezte, megjegyezve, hogy jövõ tavasszal koncepció készül erre.

Derdák - mint mondta - együttmûködésben gondolkodik, miután viszonylag csekély összeget, 15 millió forintot fordíthatnak programokra egy évben.

Terveirõl szólva említést tett egyebek mellett arról, hogy "virtuális ablakot" szeretne áprilisban létrehozni az intézmény és a budapesti Francia Intézet között, amelynek révén élõben kommunikálhatnak egymással a két oldalon állók.

Keresztury Tibor, aki március 1-jével átveszi a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet vezetését, azt mondta: elképzelése radikális profilmódosításra, progresszív fordulatra épít. Fontosnak tartja a kezdeményezõ szerepet, a problémák felvetését, a tematizálást, azt szeretné, ha az intézet "megkerülhetetlen referenciahely" lenne a német-magyar kulturális kapcsolatok
szempontjából - tette hozzá.
"Ha valamit sikerült elérnem (...) az elmúlt szûk egy évben, akkor talán azt, hogy viták bontakoztak ki a kultúráról" - mondta a szaktárca vezetõje az eseményen.

Bozóki András hozzátette: felfogása szerint a kultúra nem csupán az intézmények és az örökség védelme, értékõrzés, hanem értékteremtés is.
"Mi nem kanonizálunk, nem büntetünk, nem tiltunk, nem írunk elõ" - fogalmazott, hozzátéve: az a feladatuk, hogy lehetõséget teremtsenek minden szakmai közösségnek arra, definiálja önmaga számára, mi az érték.

A miniszter elmondta: programjaik elsõsorban a közkultúrára koncentráltak, ilyen volt például a vidéki mûvelõdési házakra irányuló közkincs-, illetve a vidéki klubok támogatására meghirdetett program is.

Módosítás dátuma: 2006. január 03. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 150 vendég böngészi