Főoldal Hírek Elhunyt Mészáros Gábor Mészy

Elhunyt Mészáros Gábor Mészy

E-mail Nyomtatás PDF


2013. július 20. - Minden pályatársával, barátjával, tanítványával, kollégájával, jó ismerősével megrendülten tudatjuk, hogy Mészáros Gábor Mészy (1958. december 6 – 2013. július 18.) keramikusművész barátunk lelki és testi betegségekkel küszködve, de mégis fájdalmasan váratlanul meghalt.

Őstehetség volt, akinek munkáiban a természetelvű időtlenség testesült meg. Olyan tárgyakat készített, amelyek földanyagában és földszíneiben a költészet volt a legerősebb alkotóelem. Termékenységvarázsló, az életet ünneplő, méretüktől függetlenül monumentalitást mutató plasztikái egyszerre voltak rusztikusak és kifinomultak. Az emberiség történelmének mélyáramlataiból kerülnek elő ilyen leletek! Az évmilliók alatt rögzült fosszíliákba égett bele ennyire a mindenség és a mindentudás. Ezek mondják el a legtöbbet róla, és a feleségében gyermekeiben tovább élő markáns emberi vonása maradnak kitörölhetetlenek.         

Békés városában született, középiskolai tanulmányait Szegeden a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában végezte. 1983-ban szerzett diplomát a Magyar Iparművészeti Egyetem Szilikát-ipari Tanszék kerámia-porcelán szakán. Mestere Csekovszky Árpád volt. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képző és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Keramikusok Társaságának és a Műhely Művészeti Egyesületnek tagja. 1987-től 1998-ig művésztanárként a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola kerámia szakán tanított. 2000-től a bajai Jelky András Szakképző Iskola tanára volt. 

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 76 vendég böngészi