Főoldal muzsika Visszatér a Zeneakadémiára és új helyszínt avat a MÁV Szimfonikus Zenekar (MTI)

Visszatér a Zeneakadémiára és új helyszínt avat a MÁV Szimfonikus Zenekar (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2013. szeptember 5. - Visszatér idén a Zeneakadémiára két hagyományos bérletsorozatával a MÁV Szimfonikus Zenekar,a mesterbérlet hangversenyeit továbbra is a Művészetek Palotájában rendezi az együttes. Franciaországban élő művészeti vezetőjük, Csaba Péter kapcsolatainak köszönhetően új helyszínt is bevezetnek, a budapesti Francia Intézetet.
"Számunkra a legnagyobb esemény, hogy a Lukács Miklós és az Erdélyi Miklós bérlettel visszaköltözünk a megújult Zeneakadémiára, ahol 1946-os alapítása óta évtizedeken keresztül muzsikált a MÁV Szimfonikus Zenekar. Ennek az örömnek a jegyében állítottam össze az évad programját" - mondta el az MTI-nek a Kolozsváron született, Franciaországban élő világhírű hegedűművész-karmester, Csaba Péter, aki egy esztendeje tölti be a művészeti vezetői tisztet.
"Arra törekszem, hogy új zenei stílusokkal, ritkán hallott alkotásokkal ismertessem meg a hallgatóinkat, de természetesen a népszerű remekművek is műsoron vannak és lesznek" - hangsúlyozta Csaba Péter, hozzátéve: nincs más együttes, amely ennyi bevezetett budapesti koncerthelyszínen lépne fel rendszeresen. A francia kultúra iránti személyes elkötelezettségét jelzi az újdonság: a Francia Intézetben is adnak két estet, az elsőn, október 2-án Dvorák szonátinájával és Ravel szonátájával kivételes gesztust téve Csaba Péter hegedűművészként is pódiumra lép Gulyás Márta zongorakíséretével.
Kamarazenei koncertjeiket és az alapítóra emlékező Varga László bérlet hangversenyeit továbbra is az Olasz Kultúrintézetben hallhatja a közönség. Itt szólal meg Dubrovay László szerzői estje Kesselyák Gergely első karmester vezényletével október 13-án.
Megemlékeznek jeles évfordulókról: Csaba Péter vezényletével Verdi Requiemje indítja az Erdélyi Miklós bérletet a Zeneakadémián. A Lukács Miklósról elnevezett sorozatban Wagner Trisztán és Izoldájának zenekari részlete csendül fel ezt Mahler I. szimfóniája követi. "Fontosnak tartom, hogy minden évben eljátsszunk egy Mahler szimfóniát, tavaly a IV. hangzott el" - jegyezte meg.
Az évad második felében a 150 éve született Richard Strausst két koncert is megidézi: a zeneakadémiai műsor szólistája a Berlini Filharmonikusok volt szólóoboása Hansjörg Schellenberger lesz, aki nemcsak játszik, hanem vezényel is másik koncertjén a Festetics-palota Tükörtermében.   
A 100 éve született Benjamin Britten előtt az Unokák és nagyszülők sorozatban tisztelegnek a Nemzeti Múzeum dísztermében, hiszen a brit alkotó sok figyelmet fordított a fiatalokra. "Folytatnunk kell az ifjúsági programjainkat, hogy magunkhoz kössük a következő nemzedéket" - vélte a művészeti vezető.
Rangos énekeseket is meghívott Csaba Péter: a Szőke Tibor mesterbérlet első estjén például Rost Andrea Berg és Korngold dalokat énekel. Ebben a sorozatban lép fel Jekatyerina Lekhina orosz szoprán, aki 2007-ben nyerte meg Domingo énekversenyét az Operaliát. "Igazi felfedezés lesz a magyar közönség számára a feljövőben lévő csillag."
A mesterbérletet Menahem Pressler fellépésével zárják a Müpában. A híres Beaux Arts Trio zongoristája 90 éves és a neve fogalom. "Egy hónapja játszottunk együtt, pompásan zongorázik. Úgy jön hozzánk, hogy előző este Bécsben koncertezik."
Az új hangszeres generációt is igyekszik bemutatni a művészeti vezető és fiatal karmestereket is. Az egyre elismertebb Madaras Gergely, aki ettől az ősztől a Dijoni Szimfonikusok zeneigazgatója vezényli például azt a koncertet, amelyen a Kazahsztánban született Marat Bisengaliev hegedűművész mutatkozik be. Kétszer is játszik az együttessel a 2012-es Szigeti József Nemzetközi Hegedűverseny helyezettje, Kállai Ernő. 
Kocsis Zoltánt Bach műsor vezénylésére kérte föl Csaba Péter, húsvét előtt nem a megszokott passiókat, hanem a ritkábban előadott Húsvéti oratóriumot vezényli a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója.
Visszatérő vendégeik: Baráti Kristóf (hegedű), Perényi Miklós (cselló), Jandó Jenő (zongora) is fellépnek, ismét vezényel az előző művészeti vezető, Takács-Nagy Gábor. Ünnepi hangversenyt adnak Kobajasi Ken-Icsiróval, aki 40 évvel ezelőtt nyerte meg a Magyar Televízió karmesterversenyét.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 251 vendég böngészi