Főoldal Kárpát-medence Mire jogosít fel a januártól kiadható nemzeti vízum?

Mire jogosít fel a januártól kiadható nemzeti vízum?

E-mail Nyomtatás PDF
Avarkeszi Dezsõ, a nemzeti felelõsség programjával foglalkozó, letelepedési, bevándorlási és honosítási kormánymegbízott:
A nemzeti vízumot csak a nem uniós tagállamból származó magyar személyek igényelhetik, és ezzel csak Magyarországra utazhatnak.

 Avarkeszi Dezsõ, a nemzeti felelõsség programjával foglalkozó, letelepedési, bevándorlási és honosítási kormánymegbízott:
A nemzeti vízumot csak a nem uniós tagállamból származó magyar személyek igényelhetik, és ezzel csak Magyarországra utazhatnak. Az öt évig érvényes beutazási engedélyt a magyar nyelv ápolása, a kulturális és nemzeti identitás megõrzése, a felsõfokú oktatáson kívüli tanulmányok folytatása, valamint a Magyarországon meglevõ családi kapcsolatok erõsítése érdekében lehet igényelni. Schengeni csatlakozásunk után tervezzük, hogy egységes formátumú tartózkodási engedélyt adunk számukra, s majd ezzel mehetnek tovább – de csak korlátozottan – más országokba is.
A szlovákiai magyarokat a nemzeti vízum ezek szerint nem érinti. A szlovák állampolgárok mennyi ideig maradhatnak Magyarországon?
Az uniós országok polgárai mindenféle vízum nélkül utazhatnak bármelyik EU-tagállamba. A szlovákiai magyarok eddig is korlátozás nélkül jöhettek Magyarországra, az õ szempontjukból 2006-tól nincs semmilyen változás. Azok a nem uniós állampolgárok, akik megkaphatják a nemzeti vízumot, nem kerülnek elõnyösebb helyzetbe, mert bár ez öt évre szól, ha valaki ezzel átjön Magyarországra, 90 napon belül kérnie kell a tartózkodási engedélyt. (sza)

Módosítás dátuma: 2006. január 07. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 129 vendég böngészi