Főoldal Hírek A raszta fiú esete '56-tal

A raszta fiú esete '56-tal

E-mail Nyomtatás PDF
Az Oktatási Minisztérium új játékkal, a kormány "kölcsönvett" logóval készül az emlékévre
Rózsaszín "vörös" csillagos tankot, rasztafrizurás fiatalt ábrázoló dizájnnal készül megemlékezni az Oktatási Minisztérium az 1956-os forradalom 50. évf
Az Oktatási Minisztérium új játékkal, a kormány "kölcsönvett" logóval készül az emlékévre
Rózsaszín "vörös" csillagos tankot, rasztafrizurás fiatalt ábrázoló dizájnnal készül megemlékezni az Oktatási Minisztérium az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából. A "Freedom Fighter 1956" névre keresztelt játékba középiskolai diákcsapatok jelentkezését várják. Az OM sajtóirodán azt közölték, hogy a lendületes, színes, a fiatalok számára is vonzó játékkal ne merüljön unalomba egy újabb megemlékezés. A kormány egyébként az emlékév szimbólumát egy társadalmi egyesülettõl "vette kölcsön".

Sajátosan készül az oktatási tárca az 1956-os forradalom 50. évfordulójának megünneplésére. A minisztérium az '56-os Intézettel és a Történelemtanárok Egyletével közösen meghirdetett, "Freedom Fighter 1956" névre keresztelt játékra "invitálja" a fiatalokat; a versenyben a honlapon megtalálható pályázati felhívás szerint magyarországi és határon túli középiskolai csapatok vehetnek részt egy segítõ tanárral együtt. A jelentkezés január 1-tõl indult, maga a játék október 23-ig tart - számol be az origo.

Az emlékév alkalmából kifejezetten a középiskolás korosztályt megcélzó honlapra (www.emlekezet.hu/56) látogatót jelenleg egy a rózsaszín vöröscsillagos tankon és a sportcipõt viselõ, pólóján rózsaszínû 56-os feliratot viselõ, raszta hajú fiú rajzán kívül csupán Magyar Bálint oktatási miniszter köszöntõje várja, így a "Minden 56-ról" menüpontnál ugyanúgy nem talál semmit a weblapra látogató érdeklõdõ, mint a Galériában vagy a Hírek közt.

Az Oktatási Minisztérium sajtóirodája az origo kérdésére elmondta: az anyagok feltöltése jelenleg is zajlik, és a jövõben is folyamatos lesz a frissítés. Az elsõ forduló január 23-án egy interneten zajló kérdéssorozat lesz, majd havonta a weben közzétett feladat megoldását kell a játékban részt vevõ diákcsapatoknak postán beküldeniük. A beérkezett pályamûveket zsûri fogja fordulónként értékelni. A sajtóiroda munkatársa az origo hírportál munkatársának kifejtette: céljuk az volt, hogy lendületes, színes, a fiatalok számára is vonzó játékkal ne merüljön unalomba egy újabb megemlékezés. A tárca sajtóirodáján elárulták, két oka is van annak, hogy miért nem magyar elnevezést adtak a játéknak.
A magyarázat egyik fele szerint a név a híres Time-címlapot idézi, ahol a fegyverén kezét nyugtató sebesült magyar forradalmár képe volt látható "Man of the year: Hungarian freedom fighter" címmel. Másrészt az angol cím - az egész arculattal együtt - mindenekelõtt a tizenévesek ízlésvilágának szeretne megfelelni. A lényeg a figyelemfelkeltés volt, és az oktatási tárca stábja e mellett döntött - közölte a minisztérium munkatársa.

Egy az origo által megkérdezett játékkutató szerint a pályázat elnevezése és arculata is a 2000-tõl megjelenõ szabadságharcos-gerilla játékmûfajokra emlékeztet, jóllehet ezek számítógépes játékok, amelyek lényege általában az, hogy forradalmár-ellenállóként kell különféle feladatokat megoldani. Az origo kérdésére mutatott is olyan játékot, amely szó szerint szintén a Freedom Fighter nevet viseli, és amelyben kelet-európai ellenállóként kell tevékenykedni a játékosnak. Az oktatási tárca pályázata során azonban csak a versengõ csapatok feladatait teszik közzé az interneten, a feladatokat postán kell beküldeni, ami meglehetõsen idejétmúltnak tûnik - tette hozzá a játékkutató. A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet a prágai Ruzovy tank (rózsaszín tank) emlékmûvel mutatott hasonlóságra is.

Lopott logó?

A kormány az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának szimbólumául a Magyar Polgári Média Egyesület logóját választotta. Az egyesület nyitott szemet stilizáló jelképe több honlapon is látható.

Az emlékév jelképe csak egy-két apróbb részletben tér el a Magyar Polgári Média Egyesület logójától. Az egyesület már több éve használja az '56-os, "lyukas", nemzeti színû lobogót nyitott szemmel kombináló szimbólumot. Az emlékév jelképe pusztán annyiban tér el ettõl, hogy a háttérben utcán vonuló tömeg, illetve a két évszám látható.

A fideszfrakcio.hu szerkesztõségének megkeresésére az egyesület vezetõje úgy nyilatkozott, tõlük senki nem kért engedélyt arra, hogy az egyesület logójához feltûnõen hasonló szimbólummal reklámozza a kormány az '56-os emlékévet. Hõs Gábor hozzátette, annak ellenére, hogy a Magyar Polgári Média Egyesülethez nem érkezett megkeresés, az egyesület megtiszteltetésnek tartja, hogy jelképüket választották az emlékév szimbólumául.
Módosítás dátuma: 2006. január 08. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 85 vendég böngészi