Főoldal film Száznégy film indul a 37. Magyar Filmszemlén

Száznégy film indul a 37. Magyar Filmszemlén

E-mail Nyomtatás PDF
Száznégy alkotás indul a 37.

 Száznégy alkotás indul a 37. Magyar Filmszemle versenyprogramjában. A január 31. és február 7. közötti filmesmustrán játékfilm kategóriában huszonnégy, 35 mm-es filmre és elektronikára készült alkotás kerül versenybe a nevezett harminchétbõl.
FILMESMUSTRA
Az idei budapesti filmünnep rendezõi több újítással is elõrukkolnak - olvasható a Népszabadságban. Az egyik az, hogy nem minden játékfilm kerül versenybe azok közül, amelyekkel alkotóik a szemlére pályáztak. Idén minden eddiginél több, 34 játékfilm nevezése érkezett be ugyanis. A szemletanács úgy véli, ekkora mezõny áttekinthetetlen lenne a zsûrinek, amelybe idén több külföldi tagot is meghívtak (a névsort késõbb hozzák nyilvánosságra).

A kísérleti és kisjátékfilmek - idén közös - kategóriájába huszonnyolc alkotást válogatott be az elõzsûri; ezenkívül negyven dokumentumfilm és tizenkét tudományos-ismeretterjesztõ film képviseli a versenymezõnyt. A tudományos-ismeretterjesztõ filmek külön kategóriában és elõzsûrivel versenyeztek.

Ebben az évben a versenyben nem induló mûveket is levetítik; a látható alkotásokról külön katalógust ad ki a rendezvény programirodája - mondta Naszály György sajtófõnök.

Naszály szerint a 37. Magyar Filmszemle versenyfilmjei között szerepel nagyjátékfilm kategóriában egyebek mellett Bacsó Péter De kik azok a Lumnitzer nõvérek? címû filmje, továbbá Goda Krisztina Csak Szex és más semmi, Hajdu Szabolcs Fehér tenyér, Mundruczó Kornél Johanna és Pacskovszky József Lopott Képek címû filmje. Ugyancsak versenyez Pálfi György Taxidermia, Pálos György Sztornó, Rudolf Péter Üvegtigris 2., valamint Tímár Péter: A herceg haladéka címû alkotása.

A filmszemlét Szabó István Rokonok címû filmje nyitja meg január 31-én; a nyitó ünnepséget - amelyen átadják az életmûdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet - a Budapest Kongresszusi Központban tartják. A mustrának a Millenáris Park, a Mammut Mozi és az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz a helyszíne. A rendezõk a jövõben vizuális összmûvészeti fesztivállá bõvítenék a filmszemlét. Ebbõl egyelõre egy videodiszkó-bemutató valósul meg.

A produkciók bemutató vetítéseit - az elsõ két napon a dokumentumfilmekét, azután a játékfilmekét - a Millenáris Teátrumban tartják. A vetítések fõ színterei a Mammut mozi termei lesznek, a mûvek ismétlõ vetítéseken az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatók.

Magyar színésznõ a berlini filmfesztiválon

Hámori Gabriella lesz a magyar Shooting Stars a 2006. február 9. és 19. között megrendezendõ 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Az European Film Promotion (EFP) kezdeményezéseként létrejött rendezvényen Európa legígéretesebb színésztehetségei kapnak lehetõséget arra, hogy bemutatkozhassanak a filmszakma nemzetközi képviselõinek,a "holnap sztárjai", azaz az ígéretes tehetségek háromnapos rendezvénysorozaton vesznek részt, amelynek keretében a filmszakma nagyjainak, a legnagyobb színészügynökségeknek és a nemzetközi sajtó képviselõinek mutatkozhatnak be

Módosítás dátuma: 2006. január 12. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 100 vendég böngészi