Főoldal Sajtószemle Sólyom: A Benes-dekrétumok nem jelentenek problémát

Sólyom: A Benes-dekrétumok nem jelentenek problémát

E-mail Nyomtatás PDF
A Benes-dekrétumok kérdése nem terheli meg a magyar-cseh kapcsolatokat - mondta Sólyom László Prágában, miután tárgyalt Vaclav Klaus cseh köztársasági elnökkel.

 A Benes-dekrétumok kérdése nem terheli meg a magyar-cseh kapcsolatokat - mondta Sólyom László Prágában, miután tárgyalt Vaclav Klaus cseh köztársasági elnökkel.
Csehül köszöntötte a díszõrséget Sólyom László köztársasági elnök prágai látogatása elsõ napján. A magyar államfõt kollégája, Vaclav Klaus fogadta a prágai várban, a Mátyás kapunál.
A Benes-dekrétumok kérdése nem jelent problémát a magyar-cseh kapcsolatokban - mondta Sólyom László, miután tárgyalt a cseh köztársasági elnökkel. Leszögezte: pozitív lépésnek tartja a cseh miniszterelnök levelét, amelyben az áll: a cseh kormány a szudétanémet antifasiszták iránti tavalyi bocsánatkérése a csehországi magyarokra és lengyelekre is vonatkozik. Sólyom László közölte: a bocsánatkérés lecsillapíthatja a politikai és emberi kedélyeket ebben az ügyben.
A kétnapos munkalátogatáson Prágában lévõ Sólyom László délután találkozik a cseh parlament két házának elnökeivel, megkoszorúzza II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem emléktábláját a Kisoldali téren, este pedig vendéglátójával részt vesz a prágai magyar nagykövetség új épületének ünnepélyes felavatásán.
Legutóbb 2001-ben járt magyar államfõ Csehországban, Mádl Ferenc személyében.

A szlovák kormány nem tervez hasonló bocsánatkérést
A szlovák kormány nem tervez hasonló bocsánatkérést, mondta az Új Szónak Mikulas Dzurinda miniszterelnök szóvivõje. - Meg kell azonban jegyezni, hogy tapasztalható bizonyos pozitív elmozdulás - mondta a Magyar Rádiónak Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetõje. Sólyom László magyar államfõ decemberi látogatásakor Dzurinda a kollektív bûnösség elvének tarthatatlanságáról beszélt.
- Ez mindenképpen elõrelépés a korábbi rendszer elutasításához képest. A szlovákiai magyarság tavaly áprilisban a kollektív bûnösséget kimondó kassai kormányprogram 60. évfordulóján fogalmazta meg, hogy igényt tart a bocsánatkérésre, és az egyszeri anyagi kárpótlásra. Errõl nem tettünk le - erõsítette meg Bárdos.

(Forrás: Magyar Rádió, Info Rádió)
Módosítás dátuma: 2006. január 13. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 349 vendég böngészi