Főoldal fotó Ingyenessé tette 35 millió fényképét a Getty Images fotóügynökség (MTI)

Ingyenessé tette 35 millió fényképét a Getty Images fotóügynökség (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest/London, 2014. március 6. - Bloggerek és közösségimédia-felhasználók számára ingyenesen elérhetővé tette mintegy 35 millió fényképét a Getty Images, a világ legnagyobb fotóügynöksége.
Újságoknak, televíziócsatornáknak, reklámügynökségeknek és más kereskedelmi ügyfeleknek továbbra is fizetniük kell a fotókért.
"Lényegében ez a vereség beismerése. Azzal, hogy felajánlotta a fotók szabad átvételét, a Getty elismerte: nem tudja hatékonyan ellenőrizni képeinek felhasználását az internet minden zugában" - kommentálta a hírt a BBC News.
A képeket a Getty honlapjáról bemásolt kóddal lehet megosztani. Az átvett képek méretét nem lehet alakítani, és mindnek tartalmaznia kell a Getty Images logóját, valamint a fényképész nevét.
A bloggerek és közösségimédia-felhasználók ezentúl tehát szabadon tallózhatnak a sporteseményeken, divatbemutatókon, vagy épp Oscar-gálákon készült képek között, és legálisan fel is használhatják azokat.
Néhány kivételt mindenesetre fenntartott a seattle-i székhelyű fotóügynökség: továbbra sem hozzáférhetők például egyes felvételek a 2001. szeptember 11-i terrortámadásról vagy az 1989-es Tienanmen téri vérengzésről.
Számos fotós felháborodott a képek ingyenes közreadásán, hiszen így elesnek a jogdíjaktól. Egyes kollégáik viszont azt hangsúlyozták, hogy alkalmazkodni kell az internet fejlődéséhez, és a "felelős képmegosztás" jelenti a jövőt az iparág számára.
A Getty Images archívumában mintegy 80 millió fénykép és több mint 50 ezer órányi mozgókép található.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 60 vendég böngészi