Főoldal muzsika Különleges Tannhäuser-előadás a Budapesti Wagner-napok műsorán (MTI)

Különleges Tannhäuser-előadás a Budapesti Wagner-napok műsorán (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2014. június 17. - Különlegességgel folytatódik pénteken és vasárnap a Budapesti Wagner-napok a Művészetek Palotájában: a közönség a német zeneszerző legromantikusabb zenedrámáját, a Tannhäusert hallhatja Matthias Oldag rendezésében és a világhírű amerikai hőstenorral, Stephen Goulddal a címszerepben.
A közönség a német Matthias Oldag 2012-es rendezését láthatja két estén a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az eleven erejű és a társadalomkritikát sem nélkülöző produkcióban Stephen Gould mellett Szabóki Tünde és Julia Gertseva lépnek színpadra - olvasható a Művészetek Palotája által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.
A teljes címén Tannhäuser és a wartburgi dalnokverseny című háromfelvonásos opera librettóját Wagner írta egy 13. századi monda és a 16. századi Dannhauser-ének alapján.
A címszerepet éneklő amerikai Stephen Gould napjaink egyik legkeresettebb hőstenorja és idei fellépése egyben évforduló is, hiszen éppen egy évtizede állt először színpadra Bayreuthban Tannhäuserként. A világszerte elismert szólista a zenedráma ősbemutatójának helyszínén, Drezdában is fellépett a dalnokverseny hőseként és Tokióban, valamint Genfben is óriási sikert aratott a szereppel.
A június 22-i előadás első szünetében adják át a Művészetek Palotája által tavaly alapított Hans Sachs-díjat. Az elmúlt év komolyzenei előadásairól született kritikákra a szakmai zsűri előválogatását követően tizenöt napon át szavazhatott a közönség az intézmény honlapján. Összesen 919 szavazat érkezett az írásokra.
A kritikusok elismerésére alapított díj jelöltje volt Bóka Gábor, Kerékfy Márton, Koltai Tamás, Kovács Sándor, Malina János, Molnár Szabolcs, Rákai Zsuzsanna és Tóth Endre. A közönség döntése alapján a Hans Sachs-díjat Bóka Gábor nyerte el Adaptált hagyomány című írásával. A díjat Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója és Fischer Ádám karmester, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője adja át a nyertesnek.
A közönség június 19-én nézheti meg a Művészetek Palotájában a Tannhäuser-produkció létrejöttéről szóló dokumentumfilmet. A Müpa Stúdió dokumentumfilmjei a Wagner-napok emlékezetes előadásainak próbáiba és kulisszatitkaiba engednek bepillantást és egy-egy legendás bemutató keletkezésének történetét elevenítik fel az alkotókkal és művészekkel készült interjúk révén.
A világszerte egyre tekintélyesebb hírű fesztivál idén ünnepli kilencedik születésnapját. A Budapesti Wagner-napok kínálatában szereplő A Nibelung gyűrűje-ciklus hatalmas sikerrel, telt házas előadásokkal ért véget vasárnap - olvasható az összegzésben.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 120 vendég böngészi