Főoldal fotó Szent László ereklyetartójának fotóiból nyílt kiállítás Székesfehérváron (MTI)

Szent László ereklyetartójának fotóiból nyílt kiállítás Székesfehérváron (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Székesfehérvár, 2014. augusztus 13. - Borbély Béla fényképész Szent László ereklyetartójának részleteit bemutató fotóiból nyílt kiállítás szerdán Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeumban.
Spányi Antal megyés püspök a Szent Királyoknak Fényes Tüköre című kiállítással kapcsolatban hangsúlyozta: Szent László hermája nemcsak a magyarok kincse, hanem egész Európáé, és a világnak is számon kell tartani. Hozzátette: a művész képein megismerhető, felfedezhető a szeretet, az emberi tartás és a tisztelet, amely "övezte és jellemezte szent királyunkat".
Megjegyezte: tavaly jelentős Szent István-ereklyéket sikerült a városban bemutatni, idén Szent László király ereklyéit szerették volna hasonló módon kiállítani. Ez nem sikerült, ezért különös örömnek nevezte, hogy Szent László hermáját bárki szemügyre veheti a fotók segítségével.
Cser-Palkovics András polgármester (Fidesz) szerint Borbély Béla olyan művész, aki igazán szereti Székesfehérvárt, és "szemén, fényképezőgépén keresztül lelkiismeretünkre hatva alkot". Fotói megmutatják azokat az értékeket, amelyeket meg kell őrizni a maga valójában vagy a lelkekben - fűzte hozzá.
Úgy vélekedett: miként a Székesfehérvári Királyi Napok programjai, a fotók is segítik a látogatókat abban, hogy lelkiekben, szellemiekben felkészülhessenek Szent István ünnepére.
Siklósi Gyula régész a hermáról elmondta, hogy különböző korokban készült: a legrégebbi a fejrész, a legújabb pedig a korona. László Gyula régész-történészt idézve hozzátette, hogy az ereklyetartó egy halott embert ábrázol, ami még érdekesebbé teszi az alkotást.
Borbély Béláról elmondta: 1968-ban kapta első fényképezőgépét, az egykori Pajtást mára kicserélte "ágyúcsövesre". Gyűjti a fotózással kapcsolatos relikviákat, az építészeti, idegenforgalmi és turisztikai témák után az utóbbi két évtizedben az egyházművészeti kincsek képi megörökítése felé fordult. Többek között a székesfehérvári egyházmegyei gyűjtemény értékeiről, a Szent Jobbról, valamint a koronázási ékszerekről készített fotósorozatokat.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 107 vendég böngészi