Főoldal Hírek Az elnök, a két vezér, a kampány és a hiányzó zászló

Az elnök, a két vezér, a kampány és a hiányzó zászló

E-mail Nyomtatás PDF
Sólyom felháborodott, mert Orbán nem állította le híveit a zászlóügyben

Nem (csak) a parlament, a kormányzás vagy a protokoll volt a téma az Orbán- és Gyurcsány-Sólyom találkozókon: az elnök információink szerint és ígéretéhez híven a lejárató kampány mellõzésére szólította fel a pártvezéreket az általa kezdeményezett megbeszéléseken.
Sólyom felháborodott, mert Orbán nem állította le híveit a zászlóügyben

Nem (csak) a parlament, a kormányzás vagy a protokoll volt a téma az Orbán- és Gyurcsány-Sólyom találkozókon: az elnök információink szerint és ígéretéhez híven a lejárató kampány mellõzésére szólította fel a pártvezéreket az általa kezdeményezett megbeszéléseken. Orbánnak vélhetõen fölemlegette az újévi beszéd ügyét is. Mellékszál: Sólyom dolgozószobájában azért nincs zászló, mert Mádl hazavitte.



Egymásnak adják a kilincset az ország meghatározó politikusai a Sándor-palotában, mióta a köztársasági elnök múlt csütörtökön április 9-re, illetve 23-ra kitûzte az országgyûlési képviselõ-választásokat. Sólyom László pénteken Szili Katalint, az Országgyûlés elnökét, szombaton Orbán Viktor Fidesz-elnököt, kedden reggel pedig Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt fogadta.



A három találkozóból csak az elsõrõl tájékoztatták a nyilvánosságot. A házelnökkel a tavaszi ülésszak hosszáról (legfeljebb február 20-ig tarthat), az alkotmánybírák jelölésérõl, valamint az új legfõbb ügyész megválasztásáról (már az új parlament) tárgyalt Sólyom.



Ellentmondó nyilatkozatok, elkendõzött lényeg



László Boglár kormányfõi sajtófõnök szerint Gyurcsány a kormányzásról tájékoztatott, illetve protokolláris kérdésekrõl (Sólyom képviselje Magyarországot a szlovák repülõgép áldozatainak temetésén) beszélt az államfõvel.



Ennek ellentmond a köztársasági elnök sajtófõnökének nyilatkozata; Wéber Ferenc a Hírszerzõnek azt mondta, a másik két - titokban tartott, de hivatalos - találkozón is "ugyanarról", azaz szintén az Országgyûlés tavaszi ülésszakával kapcsolatos kérdésekrõl volt szó.



Wéber ugyanakkor nem kívánta elárulni, hogy ki kezdeményezte a találkozót, illetve nem tudta megmondani, hogy lesz-e még ilyen esemény. "Ha szükség lesz rá" - fogalmazott a sajtófõnök.



Nem inkognitóban, de négyszemközt



A nyilatkozatok ellentmondásossága, valamint az utóbbi két válasz azonban arra utal, hogy többrõl és másról (is) volt szó, mint amit hivatalosan elismernek. A Hírszerzõ információi szerint Sólyom egyszerûen beváltotta beiktatása után tett ígéretét: a lejárató kampányok mellõzésére szólította fel a jelenlegi és az egykori miniszterelnököt, mint a két nagy párt vezérét (lásd az idézeteket keretben).



Orbán ugyan nem a felesége Opel Corsájával, hanem a sofõr vezette Fidesz-elnöki Volkswagen-kisbusszal ment - ezt Révész Máriusz, a Fidesz szóvivõje mondta lapunknak -, ám a kulcsszó mégis a "négyszemközt", hiszen míg Szilivel a sajtót beavatva, Orbánnal és Gyurcsánnyal titokban, az újságírókat kihagyva találkozott az elnök.



Felháborodott elnök, hazavitt zászló



A beszélgetésekrõl részleteket nem lehet tudni, lásd a sajtófõnökök nyilatkozatait fentebb. Több, a köztársasági elnök környezetéhez tartozó - ám névtelenséget kérõ - forrásunk is utalt azonban arra, hogy Sólyom "felháborodott", illetve "nem esett neki jól", hogy a jobb- és szélsojobboldal megtámadta, mert nem volt magyar zászló az íróasztala mögött az újévi beszéd felvételekor.



Wéber akkori közleményben ugyan arra hivatkozott, hogy "újévi televíziós üzenetét az államfõ nem kívánta külsõségeiben nemzeti ünnepeink rangjára emelni", emellett "dolgozószobájában, szemben a Sándor-palota tárgyalótermeivel, sosincs zászló", ám az éberebb jobboldaliakat ilyesmivel nem lehetett lehûteni. A Demokrata címû szélsõpolgári lap szerint egyenesen hazudtak az államfõ munkatársai, mert a Sándor-palota elnöki dolgozójában, a honlap virtuális túráján jól látható, igenis van zászló.



Fellépett, nem hallgatott



Szintén a Hírlapnak a személye elleni, esetleges majdani bírálatok kapcsán azt mondta: "A szakmai bírálat nagyon hasznos. Persze teljesen más, amikor az ember becsületébe gázolnak. Ez utóbbi módszereken változtatni akarok. (...) Nem fogok perelni, még ha biztos is, hogy megnyerném. Olyan közhangulatot kellene teremteni, amelyben megvetik azt, akit és amit meg kell vetni. Remélem, meg fogom találni a módját: fellépéssel vagy éppen hallgatással."



(Volt, de már nincs: információink szerint Mádl Ferenc 2000-ben, a millenniumi felhajtás alkalmából valóban kapott egy zászlót, de a volt államfõ azt személyes ajándéknak tartotta, és mandátuma lejártakor, tavaly augusztusban hazavitte magával.)



A Fidesz nem szégyelli



Forrásaink szerint Sólyom zokon vette, hogy nekitámadtak, hiszen bár civil javaslatra, de mégiscsak a jobboldali, fideszes és - legalább részben - MDF-es képviselõk szavazataival lett köztársasági elnök. A hitelrontásért forrásaink szerint a jobboldal vezérét, Orbánt tette felelõssé - legalábbis részben. "Ráengedték a csahosokat" - foglalta össze az elnök interpretációját egy informátorunk.



A Fidesz ezzel kapcsolatos - bár nem hivatalos - érzéseit Sólyom környezete szerint jól mutatta, ahogy az Orbán-rendezvények hoppmestere, a Rákay Kálmán (Philip) nevû tévés a nagyobbik ellenzéki párt debreceni kampánynyitóján buzdította a híveket: "lobogjanak azok a nemzeti zászlók, mi nem szégyelljük".



A zászlóügy miatti esetleges szemrehányást firtató kérdésünkre az államfõ sajtófõnöke nem válaszolt, ehelyett megismételte: a Sólyom-Orbán találkozón is "az Országgyûlés tavaszi ülésszakával kapcsolatos kérdésekrõl beszéltek".



Megígérte, beváltotta



"El tudja képzelni, hogy annyira durva lesz a kampány jövõre, hogy megszólaljon?" - kérdezte Sólyomtól a Magyar Hírlap tavaly augusztusban.

"Igen. (...) Tûrhetetlen dolgoknál, ha másképp nem, négyszemközt fogok figyelmeztetni" - válaszolta az elnök.

"Én arra lennék büszke, ha Magyarországon nem lehetne lejárató kampánnyal választást nyerni. (...) nem kisebbítem a politikai vezetõk felelõsségét. Az õ feladatuk, hogy idõszerû, világos és elérhetõ célokat határozzanak meg. (...) Nagyobbrészt errõl kellene szólnia a kampánynak" - mondta újévi beszédében is.

Besenyei Zsolt
Módosítás dátuma: 2006. január 25. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 235 vendég böngészi