Főoldal szabadtér Több mint tízezer néző kereste fel a 2015-ös évadban a felújított fertőrákosi barlangszínházat (MTI)

Több mint tízezer néző kereste fel a 2015-ös évadban a felújított fertőrákosi barlangszínházat (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Fertőrákos, 2015. szeptember 24. - Tizenhárom teltházas produkcióval, több mint tízezer nézővel zárult a megújult Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház első évada.
Horváth Zoltánné, a programokat szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a barlangszínház előadásait mintegy 11 000-en nézték meg, a látogatottság így elérte a 80 százalékot. A leghamarabb a Soproni Petőfi Színház Csárdáskirálynő, valamint a Budapesti Operettszínház A bajadér című operettjére, illetve Demjén Ferenc és Boban Markovic koncertjére fogytak el a jegyek. A balkáni zenét játszó művész szeptember 12-i fellépése volt a záró produkció a 2015-ös szezonban.
A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház felújítására mintegy kétmilliárd forintot fordítottak. A munkálatok 2013-ban kezdődtek, de már 2011-ben lezárták az időközben életveszélyessé vált létesítményt. A színházteret a rekonstrukció során teljesen átépítették, és kialakítottak egy 760 fős nézőteret korszerű színházi fény- és hangtechnikával. Elkészült egy múzeumi rész is, ahol a 15 millió évvel ezelőtti miocén korszakot, a fertőrákosi mészkő kialakulását mutatják be tárolók, multimédia segítségével. Továbbá tanösvényt, fogadóépületet és parkolót létesítettek. Júniusban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangverseny koncertjével nyílt meg újra a barlangszínház - elevenítette fel az előzményeket Horváth Zoltánné.
Az ügyvezető arról is beszélt, hogy a felújítás előtt is kedvelt színtér volt a fertőrákosi barlangszínház, és akkor is több teltházas produkciót tartottak. Megjegyezte, hogy korábban 9 előadásból állt a szezon, így sokkal kisebb volt egy-egy évad nézőszáma. Szeretnék, ha a látogatottság tovább emelkedne, ezért az idei 18 nappal szemben, jövőre már több mint 30 előadásnapot terveznek - tette hozzá. A 2015-ös szezonban az előadások egyharmada a külföldi látogatók számára is élvezhető volt, a nemzetközi produkciók közül a Kassai Állami Opera és az Experidance Production műsora volt a legnépszerűbb. A törzsközönséget továbbra is az operarajongók adják, akik jellemzően külföldiek.
A következő színházi szezon 2016. június 17-én Mozart A varázsfuvola című kétfelvonásos operájával indul és szeptember 10-én Farkas Gábor Gábriel énekes műsorával ér véget. Fellép Fertőrákoson a Madách Színház, a Budapesti Operettszínház, valamint az Experidance Production. A szervezők műfaji sokszínűségre törekednek a program összeállításakor, így a 2016-os kínálatban opera, operett, musical, táncshow, könnyűzenei koncert egyaránt szerepel.
A fertőrákosi kőbányászat a római uralom idején kezdődött és 1948-ig tartott. A bányaművelés nyomán óriási katlan és a felszín alatt hatalmas csarnokok alakultak ki. Elsőként Dohnányi Ernő (1877-1960) zeneszerző, karmester látta meg, hogy a kőfejtő kiválóan alkalmas szabadtéri játékok rendezésére. Az 1970-es évektől már több mint 700 férőhelyes barlangszínházat alakítottak itt ki.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 161 vendég böngészi