Főoldal pszicho Franciaországi légi katasztrófa - Pető György pilóta: eddig nem is volt pszichológiai szűrés (MTI)

Franciaországi légi katasztrófa - Pető György pilóta: eddig nem is volt pszichológiai szűrés (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2016. augusztus 18. - Pető György pilóta szerint némileg értelmezhetetlen a pilóták pszichológiai vizsgálatának szigorításáról szóló javaslat, mert eddig semmilyen pszichológiai szűrésen nem kellett részt venniük.
Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség szerdán tett javaslatot a pilóták orvosi és pszichológiai vizsgálatának szigorítására annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a tavalyi franciaországi légi katasztrófa.
Pető György az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában elmondta: a pilótáknál eddig csak olyan alapvető egészségügyi dolgokat néztek meg, hogy rendben van-e látásuk, hallásuk, egyensúlyérzékelésük, fizikai állapotuk. Emellett az alkohol- és drogfogyasztást is rendszeresen szűrték. A mentális problémákat viszont, amelyeknek a hétköznapokban tünetei sem nagyon vannak, nem - fejtette ki, hozzátéve: erre kell felállítani egy új rendszert.
Pető György ugyanakkor megjegyezte: korábban volt egy feloldhatatlannak vélt ellentét ez ügyben az orvosi titoktartás kötelezettségével. Németországban például, ha egy orvos megszegi a titoktartás előírásait, akár börtönbe is kerülhet - jegyezte meg. Ugyanakkor rámutatott: mérlegre kell tenni, hogy melyik az erősebb, egy ember magánjoga vagy mondjuk száz ember élethez való joga.
Ezzel együtt a pilóta felfoghatatlannak nevezte - különösen a Germanwings esete után -, hogy mi tartott eddig a pilóták pszichológiai szűrésének kidolgozása ügyében. Pető György szerint a Germanwings tragédiája is megelőzhető lett volna, ha az orvosok szólnak a légitársaságnak a pilóta mentális állapotáról.
Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség javaslatcsomagja azért született, mert tavaly márciusban a Germanwings német diszkont légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. Az utasszállító fekete dobozainak adatai alapján a másodpilóta, a súlyos lelki problémákkal, depresszióval küszködő, emiatt korábban több terápián is átesett Andreas Lubitz bezárkózott a pilótafülkébe, és szándékosan vezette a gépet a hegynek.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 188 vendég böngészi