Főoldal Kárpát-medence 1956 - Gulyás Gergely: a szabadságharc után csak a külföldi magyarok vihették tovább a forradalom lángját (MTI)

1956 - Gulyás Gergely: a szabadságharc után csak a külföldi magyarok vihették tovább a forradalom lángját (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Zágráb, 2016. október 25. - A szabadságharc után 33 évig csak a külföldön élő magyarok vihették tovább a forradalom lángját - jelentette ki kedden Zágrábban Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Vatroslav Lisinski Koncertteremben tartott megemlékezésen.
"Magyarországon börtön fenyegette azokat, akik nem voltak hajlandóak ellenforradalomnak tekinteni a forradalmat, és megemlékeztek azokról a hősökről, akiket a diktatúra végzett ki" - tette hozzá.
Hangsúlyozta: "Tisztelettel tartozunk azoknak, akik tudták, hogy az igazság igazsággá válik, még akkor is, ha győzelme, ha egyáltalán valaha bekövetkezik, nagyon távolinak tűnik".
Emlékeztetett, hogy több ezer magyar adta életét a forradalomért, amely néhány nap leforgása alatt ledöntötte Sztálin szobrát, kiszabadította a politikai elítélteket, Magyarországot független, önálló állammá nyilvánította, és eltávolította a sarlót és kalapácsot a nemzeti zászlóról.
"Akkor az is kiderült, hogy a szabad világ számára az igazságtalan jaltai egyezmény fontosabb, mint Magyarország szabadsága, Szuez fontosabb, mint Budapest" - vélekedett.
A kommunisták sohasem tudták megérteni, hogy 1956 hősei miért álltak ki a forradalom mellett, mert nem értették, mi az a hazaszeretet, ez a szó nem szerepelt a szótárukban - mondta.
"1956-ban elődeink a szabadságért, önrendelkezésért harcoltak" - hangsúlyozta, majd hozzáfűzte: "a mai globalizált világban, amelyet számos külső hatás is ér, önmagunk dönthetünk saját sorsunkról". Ezért az alkotmányban jogosan szerepel az, hogy "mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki" - húzta alá.
Magyar József, Magyarország zágrábi nagykövete arról beszélt, hogy a magyarok és a horvátok hosszú történelmük során hasonló sorson osztoztak. Kiemelte, hogy 1990 után mindkét nép kinyilvánította, szabad Európában akar élni, egyenlő akar lenni az öreg földrész többi országaival és nemzeteivel.
Horvátországban a hétvégén több helyszínen is megemlékeztek a hatvan évvel ezelőtti magyar forradalomról.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 227 vendég böngészi