Főoldal Egyházak A szerb ortodox egyház vezetőjével tárgyalt Semjén Zsolt (MTI)

A szerb ortodox egyház vezetőjével tárgyalt Semjén Zsolt (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2017. november 24. - Belgrádban fogadta a miniszterelnök-helyettest a szerb ortodox egyház vezetője. Semjén Zsolt átadta Orbán Viktor miniszterelnök meghívását Irinej pátriárkának, Belgrád metropolitájának. A pátriárka várhatóan jövőre látogat Magyarországra.
A csütörtöki találkozón részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára - tájékoztatta az államtitkárság pénteken közleményben az MTI-t. 
A szerb ortodoxia vezetőjét a magyar kormány nemzetpolitikájáról Semjén Zsolt, egyház- és nemzetiségpolitikájáról Soltész Miklós tájékoztatta.
A miniszterelnök-helyettes a találkozón elmondta: a határon túli magyarok támogatása nem gyengíti, hanem erősíti azokat az országokat, ahol élnek. Az államtitkár beszámolt a Magyarországon élő szerbek támogatásairól, valamint részletesen áttekintette a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye folyamatban levő ügyeit, fejlesztéseit.
A pátriárka a két nép kapcsolata és Európa keresztény identitásának megőrzése szempontjából egyaránt nagyon előremutatónak nevezte a magyar kormány pozitív viszonyulását a szerb nemzetiséghez és a Magyarországon működő szerb egyházhoz - olvasható a közleményben.
Irinej pátriárka elismeréssel szólt a szerb-magyar politikai és társadalmi kapcsolatok javulásáról, valamint kifejezte meggyőződését, hogy Európa stabilitását csak erős nemzetállamokkal lehet garantálni.
A kontinensre nehezedő migrációs nyomás kapcsán a szerb ortodoxia vezetője hangsúlyozta: Magyarország és Szerbia joga, hogy a saját jövőjéről szabadon, minden külső kényszertől mentesen dönthessen. A pátriárka szerint történelmi felelősség a keresztény gyökerű és kultúrájú közép-európai nemzetek összefogásának, valamint a keresztény egyházak egységének előmozdítása.
A tárgyalást követően Semjén Zsolt, Soltész Miklós és Pantelic Lukijan, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöke felkeresték a belgrádi osztrák-magyar hősi temetőt, ahol a püspök imádsága után megkoszorúzták az I. világháborúban elesett katonák sírját. A megemlékezésen részt vett Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 223 vendég böngészi