Főoldal Kárpát-medence Székelyudvarhely és Kézdivásárhely polgármesterét is megbírságolták (MTI)

Székelyudvarhely és Kézdivásárhely polgármesterét is megbírságolták (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Bukarest, 2018. március 14., szerda - Sepsiszentgyörgy után Székelyudvarhely és Kézdivásárhely polgármesterére is öt-ötezer lejes (330 ezer forintos) pénzbírságot szabott ki szerdán a prefektusi hivatal a március 15-i nemzeti ünnep tiszteletére kitűzött magyar jelképek miatt.
Mind a Székelyudvarhely esetében intézkedő Hargita megyei, mind pedig a Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön bírságoló Kovászna megyei prefektus azt kifogásolta, hogy a városháza nem tett román zászlót is minden magyar lobogó mellé.
A székelyföldi megyék prefektusai a román zászlótörvényre hivatkoznak, amely előírja, hogy más államok lobogóit csak Románia zászlajával együtt, kizárólag külföldi hivatalosságok látogatása, nemzetközi találkozók vagy ünnepségek alkalmából, hivatalos épületeken vagy a helyhatóságok által kijelölt köztereken szabad kitűzni.
Székelyudvarhelyen a kormány helyi képviseletét ellátó prefektus annak ellenére rótta ki a büntetést, hogy a román zászlók kihelyezését sürgető felszólítására küldött válaszában Gálfi Árpád polgármester tisztázni próbálta, hogy a várost nem a magyar állam, hanem a magyar nemzet jelképeivel díszítették fel az 1848-as forradalom kitörésének 170. évfordulója alkalmából, az ünnepség után pedig leveszik a nemzeti szalagokat.
A polgármester felhívta a figyelmet, hogy Magyarország szabályos állami lobogóját csak március 15-én és kizárólag a városházára tűzik ki a Soltész Miklós államtitkár vezette magyarországi küldöttség tiszteletére, a törvényes előírásoknak megfelelően a román állam hivatalos zászlaja mellé. A polgármester rámutatott: a 2001-ben elfogadott 1157-es számú kormányhatározat lehetővé teszi, hogy az - országos szervezetekbe tömörült - etnikai kisebbségek rendezvényeiken használhassák saját jelképeiket.
A kézdivásárhelyi bírságolásról Bokor Tibor polgármester közösségi oldalán adott hírt. Rámutatott: tíz évre visszamenőleg ugyanazokkal a zászlókkal ugyanazokat a helyeket díszítik fel a városban március 15-én.
"Elfogadhatatlan, hogy ami tavaly még nem szúrt szemet, idén a nulladik percben kiveri a biztosítékot. Igen, a centenárium éve (Nagy-Románia létrejöttének századik évfordulója) van. És nekünk a centenárium évében is magyar a szívünk, és mi a centenárium évében is tiszteljük azokat, akikkel együtt élünk. Kölcsönös tisztelet, ez lenne a kulcsszó. 100 év után is nagy kérés" - méltatlankodott a jelképüldözés miatt Kézdivásárhely polgármestere.
A román zászlótörvény megsértésére hivatkozva Kovászna megye prefektusa szerdán Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterre is ötezer lejes bírságot szabott ki, miután március 15-ére készülve az elöljáró magyar nemzeti színekkel díszíttette fel a várost.
"Ennek az ámokfutásnak véget kell vetni" - reagált a székelyföldi elöljárók megbírságolására szerda esti Facebook-bejegyzésében Kelemen Hunor. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke leszögezte: március 15. a szabadság, a testvériség és az egyenlőség ünnepe, egymás tiszteletéről szól.
"Nem így gondolja ezt Kovászna megye prefektusa, aki helyi kiskirályt és büntetősdit játszik nemzeti ünnepünk közeledtével. Újra örömét leli abban, hogy sorra bírságolhatja Háromszék önkormányzatait. Miközben Románia azt állítja, hogy példaértékű kisebbségi modellt épített ki, közben azokat a polgármestereket bünteti a kormánymegbízott, akik a magyar trikolór színeibe öltöztették a településeket" - mutatott rá az RMDSZ elnöke.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 292 vendég böngészi