Főoldal Kárpát-medence Palóc húsvét a füleki várban (MTI)

Palóc húsvét a füleki várban (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Salgótarján, 2018. március 30. - Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Palóc húsvétot a szlováki Fülek várában hétfőn; a programra tojásdíszítéssel, népi hangszerek készítésével, és disznóvágással is várják az érdeklődőket - tájékoztatta az MTI-t a szervező Füleki Városi Művelődési Központ igazgatója.
Illésné Kósik Andrea elmondta: a látogatók a kézműves foglalkozásokon kipróbálhatják a tojásdíszítést, a gyékényezést, a mézeskalács-díszítést, vagy a népihangszer-készítést, de arcfestés, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás, gyermek íjászverseny és mesekuckó vár rájuk.
A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, valamint húsvéti locsolkodás, a Magyar Közösségi Ház udvarán hagyományos disznóvágás gazdagítja a programot, a szabadtéri színpadon folklór együttesek lépnek fel.
Bemutatkozik a budapesti Csángálló zenekar, a dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes, a Datelinka zenekar és vendégei Gyetváról, a fellépők között lesz még a Foncsik Énekegyüttes, a Banyaklub, vagy a MeseFigurák színjátszó csoport is.
A kísérőprogramok között hagyományos disznóvágást tartanak a Magyar Közösségi Ház udvarán, és megtekinthetőek a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai, valamint A murányi kőedény emlékezete című időszaki tárlat a vár Bebek tornyában.
A húsvéti fesztivál társszervezői a Füleki Vármúzeum, a Közhasznú Szolgáltatások és a Csemadok Füleki Alapszervezet.
Kedvezőtlen időjárás esetén a programot a művelődési központban rendezik meg.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 154 vendég böngészi