Főoldal Hírek Orbán Viktor beszéde az Európai Néppárt kongresszusán - Helsinki, 2018. november 8.

Orbán Viktor beszéde az Európai Néppárt kongresszusán - Helsinki, 2018. november 8.

E-mail Nyomtatás PDF


Mélyen Tisztelt Elnök Úr! Kedves Barátaim!

Holnap ünnepeljük a berlini fal leomlásának évfordulóját. Nagy pillanat, Európa újraegyesítésének pillanata volt ez. Mi, akiket a Szovjetunió karjaiba löktek, sosem fogadtuk el, hogy létezne két Európa. Mi, közép-európai szabadságharcosok mindig tudtuk, hogy Európa csak egy van, és mi csak egy újraegyesített Európában kaphatjuk vissza a szabadságunkat. A Fidesz az Európa újraegyesítéséért folytatott harcokban született. Ennek a nagyszerű pártnak nevében köszönthetem az Európai Néppárt kongresszusát. Örömmel látom, hogy nemcsak mi, de a többi közép-európai ország antikommunista, szabadság- és Európa-párti pártjai is itt vannak velünk együtt az EPP-ben: lengyelek, szlovének, csehek, szlovákok, horvátok, szerbek, bolgárok, románok és a baltikumi barátaink is. Ez egy kitűnő alkalom arra, hogy külön tisztelegjünk a néppárt egyik legkiválóbb államférfija, Helmut Kohl kancellár előtt, tekintettel arra, hogy legutóbbi, máltai kongresszusunk óta itt hagyott bennünket. Érzelmeink iránta ráadásul azért is mélyebbek, mert ő volt az, aki meghívott bennünket a néppárt soraiba. Ő a néppártot egy családnak tekintette, tudva, hogy egy családban lehetnek ugyan nézeteltéréseink, de mindig együtt maradunk.
Tisztelt Kongresszus!
A közép-európai nemzetek újracsatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, mint volt. Az igazság az, hogy Európát mindig csakis az erős nemzetek tették sikeressé. Ez ma is érvényes. Nincs erős Európa sikeres nemzetek nélkül. Nemzetek nélkül Európa elvesztené identitását, elvesztené lelki és kulturális arculatát. Mi vagyunk az EPP, mi vagyunk az Európai Néppárt. Európa vagy a nemzetek Európája lesz, vagy nem lesz. A szocialisták, a liberálisok és a zöldek éppen egy gyökereit és szellemi, lelki identitását vesztett Európát akarnak. A mi európai víziónk egy olyan Európa, amelynek egyszerre huszonhét arca van. Egy Európa, amely egyszerre keresztény és demokrata. Az EPP-ben soha nem szabad félnünk attól, hogy kinyilvánítsuk, mik vagyunk: keresztény demokraták.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Mi, az EPP a győztesek pártja vagyunk. A győzelem része a DNS-ünknek. Ahhoz vagyunk szokva, hogy az emberek a saját pártjuknak tekintenek bennünket, mint aki hozzájuk tartozik, őket képviseli, és értük harcol. Így volt a legutóbbi időkig, de mára a helyzet megváltozott.
Kedves Barátaim!
Az elmúlt öt évben mi adtuk Európa vezetését. Ezt vállalnunk kell. Vállalnunk kell a felelősséget azért, hogy az angolokat nem tudtuk belül, a migránsokat pedig nem tudtuk kívül tartani Európán. 2011-ben még 16 országban adtuk a kormányfőt, ma pedig már csak 6-ban. Nincs mit szépíteni, ezek a tények. Nem csoda, hogy az önbizalmunk megsérült és behorpadt. Ha 2019-ben nyerni akarunk, márpedig akarunk, akkor vissza kell találni a győzelem útjára. Ideje, hogy újra győztesként gondolkodjunk, győztesként cselekedjünk és győztesként viselkedjünk. Tehát először is állítsuk helyre az Európai Néppárt egységét. Sohase szavazzunk bizalmat olyanoknak, akik arra építik a személyes ambícióikat, hogy a szocialisták és a liberálisok vádaskodásaival megosztják az EPP családját. A győzelem érdekében térjünk vissza a szellemi gyökereinkhez, és hirdessük meg a kereszténydemokrácia reneszánszát. Az olyan abszurditásokat pedig felejtsük el, mint Fidel Castro vagy Karl Marx ünneplése. Az efféle szellemi tévelygéseket hagyjuk meg a szocialistáknak.
Kedves Barátaim!
És ami még fontosabb: nem a túlélésért kell győznünk. Akarjunk győzni! Ne hallgassunk az ellenfeleinkre, ne fogadjuk el a baloldal és a liberális média mércéjét. Ha nekik akarunk megfelelni, akkor vereségre ítéljük magunkat. Inkább járjuk a saját utunkat. A sikereinket pedig becsüljük meg. Aki nem becsüli meg a saját győzteseit, a leggyorsabb úton jár a kudarc felé. Az európai választásokat is otthon, a saját országainkban kell megnyerni. Ahhoz, hogy az EPP újra a győztesek pártja legyen, győztes miniszterelnökökre van szükségünk.
Kedves Barátaim!
A kulcs a győzelemhez ma is ugyanaz, mint volt. Újra az emberek oldalára kell állnunk. Védjük meg őket az illegális migrációtól, a terrorizmustól, a bűnözéstől és a gazdasági bajoktól. Írjuk fel újra a zászlónkra a régi igazságot: „of the people, by the people, for the people”, vagyis a népből, a nép által, a népért! Es újra győzedelmesek leszünk. És végül, kedves Barátaim, hadd fogalmazzak világosan: mi Weber mögött sorakozunk fel. Köszönjük, Manfred, hogy a választási kampányunkban, 2018 tavaszán eljöttél Magyarországra, és támogattál minket. Mi egy olyan embert tisztelünk benned, aki mindig tudja, mikor van ideje a vitának, és mikor van ideje az egységnek. Sok sikert kívánunk neked! Biztos lehetsz benne, hogy a Fidesz mindent meg fog tenni, hogy jövőre sikerre vezesse az EPP-t Magyarországon.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

 

Módosítás dátuma: 2018. november 13. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 69 vendég böngészi