Főoldal Kárpát-medence Kikerült az idegen országok himnuszának éneklését korlátozó rész az állami jelképekre vonatkozó szlovák törvényből (MTI)

Kikerült az idegen országok himnuszának éneklését korlátozó rész az állami jelképekre vonatkozó szlovák törvényből (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF




Pozsony, 2019. május 15. - Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás szerdán az állami jelképekre vonatkozó szlovák törvénynek azt a módosítását, amellyel a jogszabályból kikerült az idegen országok himnuszának éneklését korlátozó rész.

A "himnusztörvényként" ismertté vált jogszabály módosítását nagy többséggel, 107 igen szavazattal 11 nem ellenében hagyta jóvá a 150 fős pozsonyi törvényhozás.
A módosítással a jogszabályból kikerült az a rész, amely nyilvános rendezvényeken arra az esetre korlátozta volna a külföldi országok himnuszának előadását, amikor a helyszínen az érintett országnak hivatalos küldöttsége is jelen van. A jogszabályba belekerült egy olyan mondat is, amely leszögezi: a jogszabály nem korlátozza a természetes és jogi személyeknek azt a jogát, hogy előadják (játsszák vagy énekeljék) más ország himnuszát. A gyorsított eljárásban elfogadott módosítást a Most-Híd vegyes párt képviselői terjesztették be, akik márciusban ugyancsak megszavazták a himnusz éneklésének korlátozását is magában foglaló teljes jogszabályt.
A sokat bírált eredeti jogszabályt több politikai párt, köztük a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a törvényt előterjesztő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) erre vonatkozó kérése alapján áprilisban megvétózta Andrej Kiska szlovák államfő. Mivel a törvénymódosítást - melynek csak néhány szavas része rendelkezik a himnuszról - mint egészet vétózta meg a megbízatási ideje végéhez közeledő és saját párt alapítását bejelentő Kiska, azt a törvényhozásnak csak teljes egészében elvetni vagy teljes egészében jóváhagyni volt lehetősége. Ennek alapján a szlovák parlamentben múlt hét pénteken, az államfő vétóját áttörve, ismét jóváhagyták a vitatott törvényt, majd gyorsított eljárásban kezdtek tárgyalni a most elfogadott módosításról.
Az állami jelképekre vonatkozó jogszabály márciusban a most pénteken kezdődött szlovákiai jégkorong-világbajnokság, illetve a válogatott mezeinek dizájnja kapcsán került terítékre. Ezt az előterjesztő SNS szerint az tette indokolttá, hogy a szlovák csapat sokévi bevált gyakorlattal szakítva olyan mezeket kapott, amelyeken a szlovák címer nem eredeti formájában, hanem csak stilizálva - a hármas halmot három hokiütővel helyettesítve - kapott helyet. Andrej Danko, a szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártja, az SNS elnöke - áprilisban, miután a törvény a himnusz éneklésére vonatkozó része széleskörű tiltakozást váltott ki - bejelentette: megegyezés született a koalícióban arról, hogy megoldják a törvényből adódó problémát, úgy hogy mindenki elégedett legyen, és semmi se zavarja a szlovák-magyar kapcsolatokat.
Az állami jelképekre vonatkozó szlovák törvény megváltoztatása céljával áprilisban a Magyar Közösség Pártja (MKP) aláírásgyűjtésbe kezdett. Petíciójukkal azonban nem csak a törvény a himnusz éneklésének korlátozását akarják megszűntetni, hanem annak teljes megváltoztatását célozzák, úgy, hogy lehetővé váljon a nemzeti szimbólumok, köztük a - korábban betiltott - nemzeti zászlók teljes körű szabad használata is.

 

Módosítás dátuma: 2019. május 15. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 273 vendég böngészi