Főoldal Kárpát-medence A lévai magyar közösség megerősítését szolgáló Reménység Szigete (felvidek.ma)

A lévai magyar közösség megerősítését szolgáló Reménység Szigete (felvidek.ma)

E-mail Nyomtatás PDF


2019.december 9. - A Lévai Református Egyházközség már javában folytatja a helyi közösségi ház és a Forrás bölcsőde építését.

A magyar kormány hathatós támogatásával készülő Reménység Szigete a helyi magyar közösség identitásbeli és hitbéli erősödését szolgálja.
„A két elkülönülő építkezés párhuzamosan zajlik az egyházközségünkben. Egyrészt a kétosztályosra tervezett Forrás Bölcsődénket, másrészt a közösségi házunkat is építjük” – kezdte a Felvidék.ma tájékoztatását Nt. Kassai Gyula, lévai református lelkész, a Barsi Református Egyházmegye esperese.
Az építkezés a Czeglédi Péter Református Gimnázium kollégiumát is befogadó lelkészi hivatalként is működő ingatlan udvarán zajlik. Mint ismeretes, az egykoron a város egyetlen magyar tannyelvű gimnáziumának helyet adó épületet szintén magyar állami támogatásból alakították át kollégiummá. A 2018 áprilisában átadott kollégiumban jelenleg a gimnázium diákjai laknak.
Hiánypótló intézmény épül
A mintegy százötven éves épület telkén lévő egykoron több funkciót is ellátott, ám mára nagyrészt használaton kívüli épületrészeket lebontották. Ezek helyén épül meg a bölcsőde és a közösségi terem.
Közös kivitelező végzi a munkálatokat. Az építkezéssel szépen haladnak. December első felére már majdnem teljesen elkészült a bölcsőde épülete. A létesítmény nyílászárói ugyancsak a helyükre kerültek, a villany, víz és fűtési hálózatok szintúgy elkészültek.
Már csupán a falak külső és belső vakolása maradt hátra. A tervek szerint jövő tavaszra elkészül a bölcsőde épülete
– jegyezte meg a lelkipásztor.
A leendő bölcsőde és a gyülekezet most használt ingatlanja közé ékelődik be a jövőben közösségi nagyteremként szolgáló épületrész.
Korábban az épület felső szintjén helyezkedett el a Rákóczi-terem. Ezt az impozáns termet használta közösségi térként a lévai gyülekezet, valamint az emeleten működő egyházi gimnázium is. A kollégium kialakításával átalakult a nagyterem.
Így jelenleg a központi gyülekezet nem rendelkezik nagyobb társaságot befogadó helyiséggel. Ezért is tartották fontosnak a közösségi terem építését – magyarázta Kassai Gyula.
Ottjártunkkor a közösségi terem tetőszerkezetét állították össze a szakemberek. Eddig két ütemben folyt az építkezés.
Az első ütem kiadásai meghaladták a nyolcvanezer eurót. A második ütemben a közösségi tér tetőzetét építették meg, ennek összértéke megközelíti a harmincötezer eurót. A magyar állami támogatás mellett önköltséggel is hozzájárultak az építkezéshez.
„Keressük a további forrásokat is a közösségi tér befejezéséhez”
– tette hozzá a lelkész.
Két osztály huszonnégy gyermek
Mindkét építkezés idén kora tavasszal kezdődött el. A Forrás Bölcsőde kialakítása a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program támogatásával valósul meg. Emellett szintúgy magyar kormányzati forrást, a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatását felhasználva folyik tovább az építkezés.
A leendő bölcsőde hiánypótló intézmény lesz a városban. Két osztályában huszonnégy gyermeket tud majd befogadni.
„Végig arra törekszünk, hogy segítsük az itteni magyar közösséget, biztosítva a magyar anyanyelvű képzést az alapoktól a felsőoktatásig”
– hangsúlyozta Kassai Gyula. Hozzátette: a megmaradás záloga az anyanyelvi oktatás megtartása a mára már szórványterületnek tekinthető Léván.
A gyülekezet a fenntartója a gimnáziumnak, továbbá partnere a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemnek, amely 2015-től a mentálhigiénés felnőttképzéseit Léván tartja. A lévai önkormányzat tartja fent továbbá a magyar nyelvű Eszterlánc Óvodát valamint a Juhász Gyula Alapiskolát. Jelenleg az óvoda, alapiskola és gimnázium közös udvarban, három épületben található.
A városban napjainkban csupán magánbölcsődék vannak, ezek mind szlovák nyelvűek. Így egy hiátust tölt be a leendő intézmény. A tervek szerint a magyar szülők mellett a vegyes házasságokból született gyermekek szüleit is megszólítják.
Mint Kassai Gyula kifejtette: a magyar nemzeti érzés erősítését, a magyar nyelvhez való visszatérést is biztosítja a bölcsőde. A keresztyén szemlélet közvetítése, a hitápolás szintén a célok közt szerepel. Ugyanakkor nyitottak más felekezetek irányában is.
Egyházi – oktatási – közösségi központ
A bölcsőde nevére reflektálva a lelkipásztor megjegyezte: az élet, a hit és a gyökereink forrására utal a név.  A fejlesztés által egy egyházi – oktatási – közösségi központ alakul ki a területen, melynek neve Reménység Szigete.
„A tömbben élő szlovákság között szórványban élő magyar közösségnek próbáljuk a reménység fényét hirdetni a magyarság és a hit megőrzése érdekében”
– emelte ki.
A bölcsőde épületét várhatóan 2020 márciusában átadják. A közösségi tér befejezése azonban még várat magára, hiszen hiányozik a nyílászárók, és egyéb kiegészítők beillesztése.
A terem mintegy száznegyven négyzetméternyi területű lesz. A közösségi terem alsó szintből és egy galériából áll majd. A felső szinten kisebb foglalkozásokat, alkalmakat is rendezhetnek. Ám nagyobb befogadású alkalmakkor az alsó szinthez csatolva használhatják az emeletet is. A terem befogadóképessége száz-száznegyven fő lesz.
A közösségi terem visszafogott díszítést kap. Mint megjegyezte:
az épületek nemcsak az emberekhez igazodnak, hanem az Isten dicsőségét is megjelenítik.
A belső udvaron parkolót alakítanak ki, ugyanakkor a terület parkosítása is megvalósul a közeljövőben.
Pásztor Péter

 

Módosítás dátuma: 2019. december 09. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 109 vendég böngészi