Főoldal pop-rock Hangfoglaló program - Újabb harminckilenc pályázat részesül támogatásban (MTI)

Hangfoglaló program - Újabb harminckilenc pályázat részesül támogatásban (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2021. január 25. - Húsz könnyűzenével foglalkozó médium 34,4 millió forint, a magyar dalra fókuszáló tizenkilenc pályázat pedig csaknem 30 millió forintos támogatásban részesül az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló könnyűzene támogató program kollégiumának utolsó 2020-as döntése értelmében.
A Hangfoglaló program médiatámogatási alprogramjának részeként jelent meg az a 30 millió forint keretösszegű pályázat, amely a teljes egészében vagy akár csak egy rovatukban könnyűzenével foglalkozó print és online médiumoknak szólt - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Hangfoglaló program.
Mint közölték, a 2021. évi működést segítő felhívásra 22 médium jelentkezett, összesen 39,2 millió forintos igényt megfogalmazva.
A Hangfoglaló program kollégiuma utolsó, decemberi ülésén úgy döntött, hogy a két érvénytelen pályázón kívül valamennyi jelentkezőt támogatja és ahol csak lehetett, a kért teljes összeget megítéli. Így a könnyűzenei sajtó működéséhez 34,4 millió forinttal járulhat hozzá az üres adathordozók után szedett jogdíjak NKA-hoz kerülő részéből gazdálkodó kollégium. Ugyancsak döntés született a magyar dalt népszerűsítő, a dalszerzést oktató, a dalok befogadását segíteni kívánó pályázatról, amelyhez hasonlót 2019-ben hirdetett meg először a kollégium.
A mostani felhívásra 24 pályázat érkezett. Ezek közül csak a kiírásban meghatározott célokat félreértő jelentkezőket kellett a kollégiumnak elutasítania, így a 30 millió forintos keretet majdnem teljes egészében kihasználva, 19 projekt között osztották szét.
A támogatottak között több olyan is van, amelyek az előző évben támogatott rendezvények folytatásának, ismétlésének tekinthetők.
Három év után újra megjelenhetett a városi zenei koncepciók elkészítését ösztönző pályázati felhívás, amelyre a kollégium számára is meglepő módon csak hét település, fővárosi kerület jelentkezett - áll a közleményben. Mivel azonban a jelentkezők anyagai megfeleltek a felhívásban foglalt követelményeknek, a kollégium mind a hét önkormányzatnak megítélte az 1 millió forintos támogatást. Így 2021-ben Ferencváros, Miskolc, Mórahalom, Szolnok, Szombathely, Tata és Zsámbék készítheti el a városi zenei koncepcióját az NKA Hangfoglaló program támogatásával.
A nemzetközi piacra lépést támogató alprogram keretében két meghívásos és egy nyílt pályázatról döntött a kollégium.
A pályakezdő zenei menedzserek showcase fesztiválon való részvételét segítő nyílt pályázat révén hárman csatlakozhatnak a tavalyi hasonló pályázat támogatottjaihoz 2021-ben. Meghívásos pályázat révén 5-5 millió forintos, kiemelt támogatást kapnak nemzetközi jelenlétük fokozására és megerősítésére a Harmed és a jazzbois formációk, a The Devil's Trade és Babé Sila. Ugyancsak döntött a kollégium arról is, hogy a HOTS exportiroda 2021. évi működését 40 millió forinttal támogatja, amit elsősorban a nemzetközi showcase fesztiválokon történő magyar jelenlétre kell fordítani - tájékoztat a közlemény.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 195 vendég böngészi