Főoldal Kárpát-medence Kiadták az építkezési engedélyt a gyimesbükki ezeréves határon álló Rákóczi-vár romjaiból történő újjáépítésére (Székelyföld.ma)

Kiadták az építkezési engedélyt a gyimesbükki ezeréves határon álló Rákóczi-vár romjaiból történő újjáépítésére (Székelyföld.ma)

E-mail Nyomtatás PDF


2022. február 19. - A licit befejezésétől függ, hogy mikor lehet kivitelezési szerződést aláírni, de várhatóan ebben az évben már dolgozni fognak, mivel 2023-ban be is kellene fejezni az újjáépítést.

Tavaly ősszel a fejlesztési minisztérium áfával együtt 6,7 millió lejes finanszírozást hagyott jóvá a fontos történelmi és idegenforgalmi jelentőségű létesítmény helyreállítására, amelynek műszaki tervei már akkor készen voltak.
Az ezeréves határnál lévő Rákóczi-vár újjáépítését Deáky András nyugalmazott gyimesbükki iskolaigazgató kezdeményezte, hosszas huzavona után az összes szakhatósági jóváhagyást és az építkezési engedélyt újra kellett igényelni, de már nem kapták meg. A most következő felújítási munkálatok során az épületet korhű építőanyagokból helyreállítják, és egy kiállítótermet, illetve egy kávézót rendeznek be benne.
A várat Bethlen Gábor erdélyi fejedelem építtette 1626 körül őrtoronyként, az építményt a 18. század elején II. Rákóczi Ferenc megerősíttette. - írja a Székelyhon.


 

Módosítás dátuma: 2022. február 21. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 354 vendég böngészi