Főoldal Kárpát-medence A Bolyai Farkas Gimnáziumba tagolva indulnak a marosvásárhelyi katolikus gimnázium 9. osztályai (MTI)

A Bolyai Farkas Gimnáziumba tagolva indulnak a marosvásárhelyi katolikus gimnázium 9. osztályai (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Kolozsvár, 2022. május 25. - Marosvásárhelyen jogilag a Bolyai Farkas Gimnáziumba tagolódva indulnak a következő tanévben a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium 9. osztályai miután a bíróság érvénytelenítette a tanintézetet létrehozó miniszteri rendeletet - jelentette szerdán a Székelyhon.ro portál.
Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes a portálnak elmondta, nem érkezett meg a tanfelügyelőséghez az a minisztériumi eligazítás, amely alapján a katolikus gimnázium ügyét átfogóan rendezhették volna. Ennek hiányában a tanfelügyelőség vezető testülete csak a legsürgetőbb kérdésekről döntött kedden, amelyekről saját hatáskörben dönthetett.
Azt a három osztályt, amelyet ősszel a katolikus iskola indított volna, áttervezték a Bolyai Farkas Gimnáziumba. Ugyanazok a szakok, profilok indulnak, a tanulmányi helyszín is marad, de a Bolyai alá fognak tartozni egyelőre - részletezte a portálnak Illés Ildikó. Azt is hozzátette: hogy azok a diákok, akik a katolikus gimnáziumban a nyolcadik osztályt végezték, a Bolyai gimnázium által szervezett képességvizsgán vesznek részt.
"A legfontosabb most az volt, hogy a kilencedik osztályok sorsát és a nyolcadikosok vizsgáját intézzük el, nyugtassuk meg a szülőket, hogy nyugodtan vizsgázhatnak a diákok, és lesz helyük, hogy továbbtanuljanak" - idézte a főtanfelügyelő-helyettest a portál.
A román legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt főtanfelügyelő ellen. A per vádiratát a bíróság visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.
A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót.
A tanintézet azért szálka a román nacionalista szervezetek szemében, mert a római katolikus egyház 2004-ben visszaperelte az egykor államosított marosvásárhelyi iskolaépületeit. A katolikus gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium az iskola régi épületében, és más egyházi épületekben kezdte meg működését.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 93 vendég böngészi