Főoldal Kárpát-medence Nagyváradon európai uniós támogatásból létesül román-magyar kulturális központ (MTI)

Nagyváradon európai uniós támogatásból létesül román-magyar kulturális központ (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFKolozsvár, 2022. augusztus 1. - Az Európai Unió (EU) pénzforrásainak felhasználásával létesül román-magyar kulturális központ Nagyváradon - közölte hétfőn honlapján a Bihar megyei önkormányzat.
A tervezett kulturális központ 970 négyzetméteres, háromszintes épületének felújítása folyamatban van, december végéig kell befejeződnie. A központ létrehozására a Bihar megyei önkormányzatnak alárendelve működő Gheorghe Sincai Bihar megyei könyvtár nyert EU-s támogatást a Románia és Magyarország határ menti térségeinek interregionális fejlesztési programja keretében.
A Kulturális és Történelmi Örökség Román-Magyar Határon Átnyúló Oktatási Központja projektben Magyarországról Debrecen megyei jogú város önkormányzata és a Csokonai Színház, Romániából pedig a nagyváradi Körösvidéki Múzeum és a Gheorghe Sincai Bihar Megyei Könyvtár vesz részt.
A projekt célja a közös román-magyar kulturális értékek és örökség fenntartható használata, védelme és továbbadása.     "A projekt két tartóoszlopa a meglévő kulturális értékek megőrzése és új közös kulturális értékek létrehozása. Ez a megközelítés hozzájárul a közös hagyományokon alapuló kreatív ipar fejlődéséhez és a kulturális innovációhoz egyaránt" - fogalmazott az önkormányzat közleménye.
Az Európai Unió által támogatott 10,2 millió eurós (4,076 milliárd forint) projektből a Bihar megyei könyvtár 734 ezer eurót használhat fel.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 325 vendég böngészi