Főoldal Kárpát-medence Kelemen Hunor: elfogadhatatlan a román legfelsőbb bíróság egyházi restitúcióra vonatkozó döntése (MTI)

Kelemen Hunor: elfogadhatatlan a román legfelsőbb bíróság egyházi restitúcióra vonatkozó döntése (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF
Kolozsvár/Nagyvárad, 2024. január 11. - Elfogadhatatlan a román legfelsőbb bíróságnak az egyházi ingatlanok restitúciójára vonatkozó legújabb döntése, mert rossz precedenst teremt: megkérdőjelezi a tulajdonjogot, és törvényesíti a "kommunisták lopását" - jelentette ki Kelemen Hunor csütörtökön Nagyváradon.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Cseke Attila szenátorral, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, és ezen tért ki a román legfelsőbb bíróság új jogegységi határozatára.

Az új rendelkezésről a Krónika közéleti portál számolt be csütörtökön. A kedden nyilvánosságra hozott, valamennyi romániai bíróság számára kötelező rendelkezés szerint az egyházaknak közvetlenül bizonyítaniuk kell a 19. században telekkönyvezett iskoláik tulajdonjogát. Az új jogegységi határozattal a legfelsőbb bíróság az eddigi felemás jogi helyzetekre keresett megoldást az egyházi restitúcióval kapcsolatban, azonban döntésével jelentős akadályokat gördített a folyamat elé - állapította meg a Krónika.

Kelemen Hunor szerint a legfelsőbb bíróság rendelkezése megkérdőjelezi a tulajdonjogot, és arra enged következtetni, hogy Románia nem jogállam. "Ahol nincs biztosítva a tulajdonhoz való jog, arról (az államról) nem mondható el, hogy jogállam" - mondta az RMDSZ elnöke.

Kifejtette: 34 évvel a romániai rendszerváltás után már nem lenne szabad azt mondani az egyházaknak, hogy a telekkönyv nem elegendő, ezért 19. századi dokumentumokat kell felmutatniuk bizonyítékként. Aki ezt kéri, az vagy nem érti a jelenséget jogi, politikai és társadalmi szempontból - mondta, és ez szerinte a legfelsőbb bíróság tapasztalt tagjairól nem mondható el -, vagy pedig rosszindulatú, és a 2000-es évekből az 1990-es évek elejére akarja visszavetni a romániai restitúciós folyamatot.

"Ez elfogadhatatlan!" - jelentette ki az RMDSZ elnöke, emlékeztetve: Románia vállalta, hogy visszaszolgáltatja az egyházaknak a kommunista rezsim által elkobzott vagyonukat.

Kelemen Hunor leszögezte: a bukaresti parlamentben kell törvényi megoldást találni a magántulajdon biztonságának védelmére. "Ha egyetlen záradékkal meg lehet fordítani a történelem kerekét, akkor egyetlen ember, egyetlen intézmény vagy egyetlen egyház sem lehet biztos abban, hogy a tulajdonhoz való joga nem sérül" - mutatott rá a szövetségi elnök.

Emlékeztetett, hogy a kommunisták az egyházaktól és nem mástól kobozták el azokat az ingatlanokat, amelyeket ők később visszakértek, ezek az egyházak kezelésébe tartoztak, és ezt szerinte a legfelsőbb bíróság tagjai is tudják.

Felidézte, hogy amikor a román parlamentben elfogadták a restitúciós törvényeket, a közszándék egyértelműen az volt, hogy az elkobzott ingatlanokat oda kell visszajuttatni, ahonnan elvették őket. "Minden más csak filozofálgatás vagy rosszindulat" - fogalmazott az RMDSZ elnöke -, hozzátéve, hogy aki a tulajdonjogot megkérdőjelezi, az a jogállamiság és Románia ellen dolgozik.

 

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 407 vendég böngészi