Főoldal Kárpát-medence Mátyás királyra emlékeztek születésének évfordulóján Kolozsváron (MTI)

Mátyás királyra emlékeztek születésének évfordulóján Kolozsváron (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Kolozsvár, 2024. február 23., péntek - Mátyás királyra emlékeztek pénteken szülővárosában, Kolozsváron születésének 581. évfordulóján.

A magyar szervezetek díjátadóval, gyerekprogramokkal és koszorúzással tisztelegtek az uralkodó emléke előtt.

 

"A mai különleges nap, hiszen 581 éve, hogy Mátyás király kincses városunkban született" - mondta köszöntőjében Azzola Katalin, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kolozsvári elnöke a Vallásszabadság Házában tartott megemlékező ünnepségen. Hangsúlyozta: Mátyás király a magyar történelem kiemelkedő alakja, aki az európai történelemben is fontos szerepet játszott.

"Igazságos, a népéhez hűséges vezető volt, ilyen vezetőkre van ma is szükség" - mondta. Hozzátette, hogy példáját követve az erdélyi magyar politikusoknak is mindent meg kell tenni a közösség, a jobb jövő érdekében, ehhez pedig a magyar értékeket és érdekeket szem előtt tartó képviseletre van szükség.

Az eseményen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Mathias Rex Egyesület fogalmazás- és rajzpályázatára jelentkező diákok munkáit is díjazták. A civil szervezet a Kolozs megyei óvodás és elemista diákoktól rajzot, az 5-8. osztályosoktól fogalmazást, verset vagy képregényt várt az alkalomra.

A rajzpályázaton 25, a fogalmazási pályázaton 31 gyerek Mátyás királyról készített munkája részesült elismerésben. A gyerekek jutalomként Vincze László bábszínész játékát is megtekinthették.


A rendezvény zárásaként a megemlékezők megkoszorúzták a Főtéren a Mátyás-szoborcsoportot.

Kolozsváron Mátyás király születésnapján tisztelgésként pénteken háromóránként a La primavera reneszánsz dallam hangzik el a városháza tornyából.

Az Amaryllis Társaság szombaton 19 órától emlékezik a város nagy szülöttjére a 32. Kolozsvári Mátyás Napon. Mátyás király szülőházában 19 órától az UniCante egyetemi kórus "versemmel a végtelenbe nősz" című műsora hangzik el Fekete Miklós karnagy vezényletével, Bogdán Zsolt színművész közreműködésével és Fehér Árpád reneszánsz lantkíséretével.

Mátyás király születéséről a Mathias Corvinus Collegium (MCC) erdélyi központjaiban is megemlékeznek. Az általános és középiskolás fiatalok interaktív, tanulást és hagyományőrzést ötvöző foglalkozásokon vesznek részt, a szervezet munkatársai és egyetemi hallgatói pedig koszorút helyeznek el a kolozsvári szülőháznál.

A szervezet közlése szerint február utolsó heteiben Kolozsváron, Aradon, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben és Székelyudvarhelyen is ünneplik az igazságos uralkodót.

I. Mátyás (születési nevén Hunyadi Mátyás) 1443. február 23-án (szülőházi emléktáblájának felirata szerint március 27-én) született Kolozsváron Méhffi Jakab jómódú szőlősgazda házában.

 

Módosítás dátuma: 2024. február 24. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 137 vendég böngészi