Főoldal muzsika Egerben járt a kassai Csengettyû

Egerben járt a kassai Csengettyû

E-mail Nyomtatás PDF
Tizenöt kórus között csupán õk képviselték a határon túli kórusmuzsikát
Kassa/Eger.
Tizenöt kórus között csupán õk képviselték a határon túli kórusmuzsikát
Kassa/Eger. Kassa egyetlen magyar gyermekkórusa, a magyar alapiskola mellett mûködõ Csengettyû Gyermekkórus az Egerben megrendezett Éneklõ ifjúság 2006 elnevezésû minõsítõ kórustalálkozón vett részt a közelmúltban. A rendezvényen szereplõ tizenöt kórus közül csupán ez a csapat képviselte a határon túli kórusmuzsikát.
„A meghívást a találkozó szervezõjétõl, Bimbó Zoltántól kaptuk, aki Kassán valamelyik koncertünkön hallott minket – magyarázta Kekeoák Szilvia karnagy. – A magyarországi kórusok válogatás és minõsítés után jutnak ebbe a megyei szintû fordulóba, minket itthoni teljesítményünk alapján hívtak meg. Mivel vendégként léptünk fel, nem kértünk besorolást sem, csupán a szakmai zsûri értékelését. Ennél is fontosabb azonban, hogy a zsûri egyik tagja, Vadász Ágnes, a KÓTA, azaz a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége fõtitkára a mostani egri fellépésünk hallatán újabb meghívással ajándékozott meg minket.”
Még a jövõ titka, hogy a Csengettyû Gyermekkórus eleget tesz-e az újabb felkérésnek, és részt vesz-e a novemberben, Budapesten megrendezendõ Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusversenyen. Vadász Ágnes szerint szerepelhetnének vendégként, de akár a versenybe is bekapcsolódhatnának, mert teljesítményük alapján a legjobbak közé sorolhatók. A gyermekkórust azonban számos más verseny és rendezvény is várja még a nyár és õsz folyamán, továbbá számolniuk kell a tagcserékkel, létszámváltozással is, valamint átmeneti idõre eddigi karnagyaik számának felére csökkenésével.
A Csengettyû Gyermekkórust 1968-ban alapította Homolya Éva, az iskola akkori zenetanára. A nagyjából ötven tagú gárda irányítását néhány éve az alapító lánya, Kekeoák Szilvia és az iskola jelenlegi zenetanára, Ferencei Andrea vette át. A gyermekkórus és a gimnazistákból verbuválódott leánykar számos hazai és külföldi versenyen és fesztiválon szerepelt, és rendszeres résztvevõje a Csermely Kórus által szervezett kassai újévi hangversenyeknek is.
KOZSÁR ZSUZSANNA

Módosítás dátuma: 2006. május 11. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 168 vendég böngészi