Főoldal Kárpát-medence Elcsalta a választásokat a szocialisták által támogatott Gajdos

Elcsalta a választásokat a szocialisták által támogatott Gajdos

E-mail Nyomtatás PDF
A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság ítélete szerint Gajdos István 2002-ben választási csalás útján került be Kovács Miklóssal szemben az ukrán parlamentbe.
A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság ítélete szerint Gajdos István 2002-ben választási csalás útján került be Kovács Miklóssal szemben az ukrán parlamentbe. Az ítélet kárpótlásra kötelezte az ukrán államot. A Medgyessy-kormány ismerte a csalásról szóló panaszokat, mégis Gajdos szervezetét pénzelte.
Gajdos István (Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség - UMDSZ) és Kovács Miklós (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség - KMKSZ) harca évek óta meghatározza a kárpátaljai magyarság politikáját. A KMKSZ-esek a "jobbosok", míg az UMDSZ-esek a "balosok", ha egyszerûsíteni lehet a problémát. Az utóbbi években az UMDSZ kapta, illetve oszthatta tovább az anyaországi támogatások jelentõs részét. A Magyarországról érkezõ állami támogatások kilenctizedét kapja Gajdos szervezete Kovács Miklós szerint.
2002-ben a két komoly rivális egymás ellen indult. Gajdos a késõbb narancsos forradalomban megdöntött Viktor Janukovics vezette szociáldemokrata párt színeiben indult, Kovács függetlenként. Az elõzetes eredmények szerint Kovács nyert, ám váratlanul négy választókörzet eredményeit megsemmisítették, és így mégis Gajdost hozták ki gyõztesnek. Évekig õ képviselte Kárpátalját Kijevben, és Beregszász járás közigazgatási hivatalát is õ vezethette.
Kovács közvetlenül a választás után jelezte, hogy szerinte a négy választókörzet eredményeit mondvacsinált okokból törölték. (Gajdos pártjának megfigyelõi szerint három helyen ismeretlenek érvénytelen szavazólapokat dobtak az urnába, majd elfutottak, egy helyen pedig sérültnek vélték a szavazólapok csomagolását.) Az ukrán legfelsõbb bíróság elutasította Kovács keresetét, így került az ügy Strasbourgba. Ott 2008 februárjában hoztak ítéletet: eszerint a választást tényleg elcsalták, mert a szavazatok megsemmisítése megalapozatlan volt.
A 2002-es magyarorszái választások után a Medgyessy-kormány Gajdos szervezetét támogatta. Szabó Vilmos, a Határon Túli Magyarok Hivatalának akkori szocialista elnöke - aki ismerte a választási csalással kapcsolatos észrevételeket, panaszokat - azt mondta, hogy Gajdos gyõzelme legitim volt, tehát a magyar kormánynak is õt kell elismernie. Így a magyarországi támogatások többsége is Gajdosnak és szervezetének jutott. A KMKSZ a mai napig csak a második lehet az elosztásnál, annak ellenére, hogy továbbra is Janukovics emberének számít a beregszászi polgármester, a magyar diplomácia viszont egy ideje már Juscsenkóékat támogatja.

Módosítás dátuma: 2008. február 23. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 162 vendég böngészi