Főoldal Kárpát-medence Több képviselõ elbambult a Jobbik akcióján a Parlamentben

Több képviselõ elbambult a Jobbik akcióján a Parlamentben

E-mail Nyomtatás PDF
Ugyan jelen volt hétfõn az országgyûlés ülésén több mint ötven fideszes és két tucat szocialista politikus, ám egyikük sem nyomott gombot a Románia és Bulgária uniós szerzõdésének ratifikálásáról tartott szavazáson.

 Ugyan jelen volt hétfõn az országgyûlés ülésén több mint ötven fideszes és két tucat szocialista politikus, ám egyikük sem nyomott gombot a Románia és Bulgária uniós szerzõdésének ratifikálásáról tartott szavazáson. Többen arra hivatkoztak: "elbambultak", mert a Jobbik egy tagja "Ne legyetek hazaárulók!" transzparenst lógatott le és röplapokat dobált a kéviselõk közé, melyen Erdély autonómiáját
Több mint ötven fideszes és két tucat szocialista politikus jelen volt, de nem nyomott gombot hétfõn a parlamentben a Románia és Bulgária uniós szerzõdésének ratifikálásáról tartott szavazáson. A Fidesz és az MSZP is arra hivatkozik, hogy képviselõik "elbambultak", ugyanis a szavazás idején Novák Elõd, a Jobbik Magyarországért Mozgalom tagja "Ne legyetek hazaárulók!" feliratú transzparenst lógatott le a karzatról és röplapokat dobált a kéviselõk közé, melyen Erdély autonómiáját követelte. Végül elfogadták az uniós szerzõdésekrõl szóló jogszabályt.
Révész Máriusz, a Fidesz szóvivõje szerint pártja a szavazás elõtt azt a döntést hozta, hogy a kettõs állampolgárság megtagadása után nem szabad az uniós állampolgárságtól megfosztani az erdélyi magyarokat. Így nemmel egyetlen képviselõjük sem szavazhatott. Ugyanakkor szerinte sokan úgy vélték, hiba elsõk között ratifikálni az új belépõk uniós csatlakozását, hiszen kell idõt hagyni arra, hogy nyomást gyakoroljanak Romániára a kisebbségi jogok érvényesülése és az autonómia érdekében.
A csatlakozás ratifikálása ellen az MDF-bõl, illetve a Fideszbõl kivált, jelenleg független képviselõk szavaztak - magyarázatuk szerint azért, mert bár egyetértenek Románia uniós csatlakozásával, jelezni akarták, hogy nincs minden rendben a kisebbségi ügyek kezelésével. Horváth Balázs függetlenként tartózkodott. Jeszenszky Géza volt külügyminiszter lapunkkal azt közölte: Románia EU-tagsága érdekében áll Románia minden polgárának, így a magyaroknak is, de az erdélyi magyarok biztos jövõjéhez elengedhetetlen a valódi helyi demokrácia, így a Székelyföld autonómiája.
Módosítás dátuma: 2005. szeptember 28. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 308 vendég böngészi