Főoldal Kárpát-medence Ismét Csehországba menekülnek a romák

Ismét Csehországba menekülnek a romák

E-mail Nyomtatás PDF
Uniós ország állampolgárai nem kérhetnek menedékjogot másik tagállamban
Pozsony/Prága.
Uniós ország állampolgárai nem kérhetnek menedékjogot másik tagállamban
Pozsony/Prága. Mintegy 500 szlovákiai roma kért az utóbbi három hónapban politikai menedéket Csehországban – közölte a cseh közszolgálati televízió. „A hivatalos kimutatások szerint 457 szlovák állampolgár kért politikai menedéket nálunk. Esélyük azonban egyenlõ a nullával” – mondta Radka Kováoová cseh belügyi szóvivõ. Leszögezte: Csehország és Szlovákia is az Európai Unió tagja, és uniós állampolgárok nem kaphatnak menedéket egy másik tagállamban. Ezt megerõsítette lapunknak Bernard Priecel, a szlovák migrációs hivatal igazgatója is. „Ha nagyon leegyszerûsítve fogalmaznék, azt mondhatnám: szinte egy államról van szó.”
A menedékkérõ romák elmondták, javarészt Kelet-Szlovákiából érkeztek, a jobb megélhetés reményében. „Nincs munka, nincs lakás, hét gyerekünk van. Jön a hideg, már nem alhatunk az utcán” – mondta egy roma asszony. A cseh elõírások szerint a kérvényezõket menekülttáborokban helyezik el, s így legalább néhány hétig, hónapig fedél lesz a fejük felett, s ellátásuk is biztosítva van.
„Menedéket ugyan nem adhatunk, de néhány tucat személynek megpróbálunk munkát találni. Erre jó esélyünk van” – reagált az újabb menekülthullámra Svätopluk Karásek, a cseh kormány emberjogi biztosa.
Nem ez az elsõ eset, hogy a szlovákiai romák Csehországban keresnek menedéket, s ez egy idõben fagyos viszonyt teremtett a két ország között. Prága gazdasági menekülteknek tekinti õket, ezért politikai menedéket és tartós letelepedési engedélyt csak kivételes esetben kapott egy-egy személy.
A szlovákiai romák egy jelentõs része csehországi rokonoknál, roma családoknál száll meg, s megpróbál megélni. Nem nagy sikerrel, általában csak olyan munkákat kapnak, amilyet a csehek már nem fogadnak el. (-kes)

Módosítás dátuma: 2005. szeptember 30. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 277 vendég böngészi