Főoldal Hírek Életrajzi könyv a világ legismertebb magyarjáról

Életrajzi könyv a világ legismertebb magyarjáról

E-mail Nyomtatás PDF
A magyar labdarúgó-válogatott egykori csapatkapitányáról, a hetvennyolc éves Puskás Ferencrõl pénteken jelent meg önéletrajzi könyv.

 A magyar labdarúgó-válogatott egykori csapatkapitányáról, a hetvennyolc éves Puskás Ferencrõl pénteken jelent meg önéletrajzi könyv. Az olimpiai bajnok, vb-ezüstérmes futballista betegsége miatt nem vehetett részt a bemutatón, de felesége szerint "icipicit jobban van." A háromszoros BEK-gyõztes játékos a világ jelenlegi legismertebb magyarja.
Puskás címmel pénteken megjelent a magyar labdarúgás történetének legnagyobb alakjáról készült életrajzi könyv. A mûvet az élõ legenda nevét viselõ stadion kezdõkörében mutatták be.
Grosics: Õ volt a legnagyobb, akivel valaha találkoztam
"Tökéletes ez a helyszín, amikor ennek a stadionnak az avatóján álltunk a kezdõkörben, még nem tudhattuk, hogy ennyi idõ elteltével már Öcsi nevét viseli a pálya. Pályafutásom alatt rengeteg kiváló játékossal találkoztam, de mind közül õ volt a legnagyobb. A neve összeforr a magyar labdarúgás legkiemelkedõbb korszakával, és szerencsésnek mondhatom magam, hogy én is részt vehettem vele együtt a gyõzelmekben" - nyilatkozta Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa.
Elárulta, posztjából adódóan kevésszer tudott szót váltani vele a pályán, de amikor gólt kapott, soha nem szidalmazta, sokat sejtetõen széttárta a kezét, mintha azt sugallná: "már ezt sem tudod megfogni?"
Nagyszerû ember, és azután futballista
A több mint kétszáz oldalas könyv beavat Puskás teljes élettörténetébe, közel négyszáz illusztráció színesíti a kiadványt, amelyek legtöbbje eddig még sohasem volt látható. A Külügyminisztérium kimutatása szerint pillanatnyilag az 1927-ben született Puskás a világ legismertebb magyarja.
Gondolatok Puskásról
"Ha egyszer belerúgott a labdába, abból két gól lett" - Czibor Zoltán, az Aranycsapat csatára.
"...azt mondta nekem az igazgató: fiam, te nem fogsz leérettségizni. Csakhogy én készen álltam a válasszal: Puskás Ferenc sem érettségizett le, mégis az egész világ õt ünnepli" - Koós János.
"Játékosként és emberként is tízes. Minden magyarnak segített, olyan volt a magyaroknak, mint egy nagykövetség. A pénzét rájuk költötte" - Alfredo di Stefano, spanyol világklasszis.
"Hogy mi fogott meg benne elõször? A vidámsága. Optimista volt, semmibõl sem csinált problémát, hihetetlenül mulatságos, és nagyon éles eszû fiú volt" - Puskás Ferencné.
"Emberi tulajdonságai, szociális érzékenysége és segítõkészsége a század egyik legnagyobb egyéniségévé tették - a pályán és azonkívül egyaránt" - Lennart Johansson, az UEFA elnöke.
"Puskás nagyságát az mutatja a legjobban, hogy bárhol beszéltek róla, úgy jellemezték, mint nagyszerû embert és csak utána tették hozzá: minden idõk egyik legjobb futballistája" - mondta Szöllõsi György, a könyv szerzõje.
Icipicit jobban érzi magát
Az eseményen megjelent Puskás Ferencné is, aki elmondta, hogy az Aranycsapat, a Kispest-Honvéd és a Real Madrid támadója - aki évek óta Alzheimer-szerû kórban betegeskedik - az elmúlt hetekben "icipicit jobban érezte magát."
"A legnagyobb magyar egyéniséget mutatjuk most be, bár õ nem is szorul rá erre, hiszen a földkerekségen mindenütt tudják ki õ, és szeretik. Azt hiszem, Puskás Ferenc az egyetlen magyar, akinek a nevét bárhol a világon ismerik" - mondta Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke.
Négy nyelvre akarják lefordítani a könyvet
A könyv péntektõl kapható 7990 forintos áron. A tervek szerint angol, francia, spanyol és görög nyelven is hamarosan megjelenik. Görögül azért, mert Puskás legnagyobb edzõi sikerét a Panathinaikosszal érte el, bejutottak a '71-es BEK-döntõbe.


Módosítás dátuma: 2005. október 01. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 170 vendég böngészi