Főoldal film Magyar mozgóképek a nagyvilágban

Magyar mozgóképek a nagyvilágban

E-mail Nyomtatás PDF
A Fekete kefe világhódító úton – Pozsonyban is láthatjuk A magyar kultúra napjai rendezvénysorozat alkalmából
Örvendetes, hogy a magyar film az idén sokat utazik a világban, rangos fesztiválok programján szerepelt-szerepel több alkotás is, elsõsorban Mundruczó Kornél Johanna, Mészáros Márta A temetetlen halott, Koltai Lajos Sorstalanság és Pejó Róbert Adrián Dallas Pashamende címû mozgóképe.
A Fekete kefe világhódító úton – Pozsonyban is láthatjuk A magyar kultúra napjai rendezvénysorozat alkalmából
Örvendetes, hogy a magyar film az idén sokat utazik a világban, rangos fesztiválok programján szerepelt-szerepel több alkotás is, elsõsorban Mundruczó Kornél Johanna, Mészáros Márta A temetetlen halott, Koltai Lajos Sorstalanság és Pejó Róbert Adrián Dallas Pashamende címû mozgóképe. Ezek mellé most felsorakozott a Fekete kefe, amely elindult világhódító útjára: az alkotás a napokban mutatkozik be külföldön, Kanadában, a vancouveri filmfesztiválon láthatja a közönség. Vranik Roland elsõ filmjével, a Fekete kefével nagy sikert aratott. Az idei, 36. Magyar Filmszemén az alkotás megkapta a zsûri nagydíját, a diákzsûri különdíját az elsõ nagyjátékfilm kategóriában.
A vancouveri filmfesztiválon Gárdos Péter A porcelánbaba és Gauder Áron Nyócker! címû alkotását is bemutatják.
A Fekete kefe a 41. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál programjába is bekerült. Észak-Amerika legrégebbi filmversenyére három magyar játékfilm kapott meghívást. Az Arany Hugóért versenyzõ 19 film között Mundruczó Kornél Johanna címû operafilmjét, az Új rendezõk címû versenyprogramban Koltai Lajos Sorstalanság címû munkáját és Vranik Roland filmjét tûzték mûsorra.
További most zajló szemlék programjába is bekerültek magyar alkotások. A bogotái nemzetközi filmfesztivál magyar részvevõje Pejó Róbert Adrián Dallas Pashamende címû munkája. Az alkotás és fõszereplõje, Gryllus Dorka már eddig is több nemzetközi díjat nyert. Dél-Koreában, a 10. Pusani Nemzetközi Filmfesztiválon Gárdos Péter A porcelánbaba, Mészáros Márta A temetetlen halott és Koltai Lajos Sorstalanság címû alkotása szerepel.
Pozsonyban a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete által rendezett, és október 18-án kezdõdõ, A magyar kultúra napjai címû rendezvénysorozat alkalmából láthatunk ezekbõl az „utazó” sikerfilmekbõl hármat. A Fekete kefét október 18-án (16.00), a Dallas Pashamendét 19-én (16.00), a Sorstalanságot pedig 20-án (15.30) vetítik a Mlados? filmszínházban. (MTI, tb)

Módosítás dátuma: 2005. október 08. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 54 vendég böngészi