Főoldal pop-rock Piros betûs Depeche Mode-ünnep

Piros betûs Depeche Mode-ünnep

E-mail Nyomtatás PDF
A ma megjelent albumot a Precious címû dal harangozta be, amely egy hete a brit lista negyedik helyén debütált
Kétségkívül, a Depeche Mode rendelkezik a leghûségesebb és legfanatikusabb rajongókkal.

 A ma megjelent albumot a Precious címû dal harangozta be, amely egy hete a brit lista negyedik helyén debütált
Kétségkívül, a Depeche Mode rendelkezik a leghûségesebb és legfanatikusabb rajongókkal. Nemrég egyikük azt nyilatkozta, az általuk közvetített energiának köszönhetõ, hogy kedvencük negyed évszázaddal a megalakulása után is aktív. Biztos van benne valami, a rajongótábor támogatásával könnyebben legyõzhetõk az akadályok. Az együttes az elmúlt tíz évben legalább kétszer a feloszlás szélére sodródott. A kilencvenes évek közepének mélypontja: Alan Wilder kiválása, Martin L. Gore alkoholizmusa, Dave Gahan drogfüggõsége és ’96-os – kis híján halálos – túladagolása után a szakma egy lyukas garast sem adott volna értük. Mégis talpra álltak, szappanoperába illõ fordulatok közepette. A túlélésrõl bizonyságot tevõ ’97-es Ultra címû album ugyan „kissé másnaposra” sikeredett, de a 2001-ben megjelent Exciter címûn már letisztult hangzás uralkodott. A gitárok kiemelt szerepet kaptak rajta, vonósok is felbukkantak, sõt még a világhírû ütõhangszeres, Airto Moreira is besegített. A slágerré vált Dream On jól jellemezte az anyag egészét: a kísérleti elektronikával és a bluesos témát játszó elektronikus gitárral Dave simulékony éneke elegyedett – a szerelem, az éjszakai élet, a drogok és a betegség témakörében mozgó szövegek pedig kellõképpen sugallták a zenészek akkori életérzéseit. A Depeche Mode érett, egységesen erõs, a popkereteken belül bátran kísérletezõ albummal tért vissza. Kilábalt a sokadik válságból is, és úgy tûnt, háza táján minden a legnagyobb rendben. 2003-ban viszont ismét ott lebegett a kérdõjel a jövõje felett. Gahan a Paper Monsters címû szólólemezének megjelenése kapcsán többször hangsúlyozta: amennyiben Gore nem enged neki több beleszólást a zenébe, kiszáll az együttesbõl. Ezt is átvészelték, sikerült megegyezniük. Június közepén sajtótájékoztatón jelentették be hivatalosan: október 17-én új albummal jelentkeznek Playing The Angel címmel, majd világkörüli turnéra indulnak – õsszel az Egyesült Államokban, 2006 elsõ negyedévében európai helyszíneken láthatja õket a közönség.
A mai nap tehát piros betûs ünnep a Depeche-rajongók életében. Ezekben a percekben világszerte rajongók ezrei barátkoznak az új lemezzel, és vagy igazat adnak Gahannek, miszerint az új dalok a legendássá vált ’90-es Violator hangzásvilágát idézik, vagy nem. Az együttes a figyelemfelkeltés egy eddig szokatlan formáját is bevetette: a beharangozó dalt, a Precious címût és videoklipjének félkész változatát július 19-én feltette a világhálóra, s közben tesztelte, hogyan fogadja a nagyérdemû.
A zenészek a napokban egy angol magazinnak nyilatkoztak, egyebek mellett a rajongóikról. „New Yorkban senki sem ismer. Gond nélkül sétálhatok az utcán. Los Angeles már más tészta: elõfordult, hogy egy lány sátrat vert az ottani lakásom elõtt. Azt mondta, azért, mert a feleségem… Egy középkorú pasas pedig a nap 24 órájában az ablakom elõtt állt és bámult. Egy idõ után elegem lett belõle, kimentem, behúztam neki egyet, és eltört az orrcsontja. Gyorsan kiábrándult belõlem, mert beperelt, 40 ezer dollárt kellett fizetnem a bántalmazásért” – nyilatkozta Gahan. A magazin újságírója érdekes megállapításra jutott: azokban az országokban, amelyek korábban valamilyen diktatúra alatt álltak, rendszerint sokkal elvakultabbak az együttest szeretõ emberek. Gore ezt megerõsítette. „Szinte lehetetlen Budapest és Varsó utcáin sétálnunk. A rajongók egyfolytában üldöznek. Hasonló a helyzet Buenos Airesben is” – mondta.
Az együttes a világkörüli turné keretében március 21-én a magyar fõvárosban is fellép – a Papp László Budapest Sportarénában tartandó koncertre már az összes belépõjegy elfogyott. A szervezõ Multimedia Concerts munkatársa elmondta: szerettek volna egy nappal korábban is koncertet rendezni, de technikai okokból nem lehetett bepréselni a turnéba, viszont felmerült, hogy nyáron újra elhozzák a zenekart. Az idõpont június 13-a, a helyszín a Puskás Ferenc Stadion lenne, de egyelõre szervezõi oldalról bizonytalanság lengi körül, mivel nem tudják, volna-e kellõ érdeklõdés iránta. Aki jegyet váltana rá, a cég internetes oldalán jelezheti. (puha)

Módosítás dátuma: 2005. október 18. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 260 vendég böngészi