Főoldal Kárpát-medence Gyurcsány: Magyarország nem akarja Erdélyt

Gyurcsány: Magyarország nem akarja Erdélyt

E-mail Nyomtatás PDF
Magyarország nem akarja Erdélyt, mert tudja, milyenek az aktuális politikai realitások, s hogy a Trianonban elvesztett területek visszaszerzésére irányuló XX.

 Magyarország nem akarja Erdélyt, mert tudja, milyenek az aktuális politikai realitások, s hogy a Trianonban elvesztett területek visszaszerzésére irányuló XX. századi politika csak szenvedéseket okozott - jelentette ki Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök csütörtökön a román televízióban. A magyar kormányfõ Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnökkel együtt szerepelt a román televízió politikai talkshow mûsorában a román és a magyar kormány együttes ülése után.
Az Erdélyre vonatkozó kijelentéséhez a magyar miniszterelnök hozzátette: a második világháború utáni békét tíz magyar közül kilenc elfogadja. Majd hangsúlyozta: a magyar népnek és a budapesti kormány politikájának nincsenek soviniszta tendenciái. Rámutatva, hogy a XX. században a román és a magyar királyi állam kölcsönösen sebeket ejtettek, de ma már ezek túlhaladottak, a magyar kormányfõ kijelentette: a két ország kapcsolataiban jobban ki kell használni a jelent és a jövõt, magunk mögött kell hagynunk a múltat, mert abban találhatók a nézeteltérések okai.
A történelminek nevezett közös román-magyar kormányülés után Popescu Tariceanu román kormányfõ kilátásba helyezte: a jövõben a bukaresti más szomszédos országok kormányával is tarthat együttes ülést. Ezek között nevezte meg Bulgáriát és - a moldovai demokratizálódási folyamat folytatásának függvényeként - a Moldovai Köztársaságot.

Módosítás dátuma: 2005. október 21. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 151 vendég böngészi