Főoldal Hírek Ünnep után elbontják a Turul-szobrot

Ünnep után elbontják a Turul-szobrot

E-mail Nyomtatás PDF
JOGSÉRTÕ

A fõvárosi közigazgatási hivatal, mint a fõváros másodfokú építésügyi hatósága, minden törvényes eszközt igénybe fog venni annak érdekében, hogy a XII.

 

 

 JOGSÉRTÕ

A fõvárosi közigazgatási hivatal, mint a fõváros másodfokú építésügyi hatósága, minden törvényes eszközt igénybe fog venni annak érdekében, hogy a XII. kerületi Turul-szobor ügyében a jogszabálysértõ helyzet ne maradhasson fenn - közölte a hivatalvezetõ.

Forgács Imre szerint a hivatal építésfelügyeleti osztálya pénteken megállapította, hogy az egyértelmû jogszabályi tilalom ellenére felállították a Turul-szobrot a XII. kerületben. A hivatalvezetõ leszögezi, hogy a szobor elhelyezésével a XII. kerületi önkormányzat nyíltan szembehelyezkedett a hatályos jogszabályokkal.

A dokumentum aláírója hangsúlyozta, miután a szobrot jogellenesen mégis felállították, a hivatal el kívánja kerülni azt, hogy október 23-a elõestéjén, egy esetleges helyszíni intézkedés során, a nemzeti ünnephez méltatlan dolog történjen. Felhívja a figyelmet arra, hogy ez az ünnep "1956 emléke mellett, egyúttal a köztársaság, vagyis a jogállam születésnapja is".

A közlemény idõrendileg végigviszi a jogellenes szoborállítás folyamatát. Emlékeztet rá, hogy a kerület nevében eljáró Mitnyan György polgármester március 30-án még jogszerûen kért építési engedélyt a Turul park létesítésére. A Budapesten szoborállításban illetékes Fõvárosi Közgyûlés azonban áprilisban nem járult hozzá az emlékmû felállításához. Az I. kerületi jegyzõ ennek ismeretében júliusban csak parkfelújítást, térrendezést, fakivágást engedélyezett, a Turul-szobor elhelyezését viszont kifejezetten megtiltotta. A közigazgatási hivatal október közepén indult vizsgálatában megállapította, hogy jogszabálysértõ az, ha a kerület építési engedély hiányában elhelyezi a Turul-szobrot a közterületen. Ez esetben az engedély nélküli építkezésekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A hivatalvezetõ a jogszerûség érvényesítése érdekében felhívta az elsõfokú építési hatóságot, hogy az építkezést folyamatosan ellenõrizze a helyszínen, és ha jogosulatlan építési tevékenységet észlel haladéktalanul tegye meg a jogszabályokban elõírt intézkedéseket.

Mitnyan György, a XII. kerület fideszes polgármestere az MTI megkeresésére nem reagált. Torma Szilvia, a polgármester titkára annyit jegyzett meg, hogy a polgármester pénteken biztosan nem reagál a hivatalvezetõ közleményére, csak ha azt hivatalosan megkapja.



A turul jelentése, eredete
A sasra emlékeztetõ díszítõ elem sok nép emlékeiben fellelhetõ. A magyarságnak azonban a turul, azaz a kerecsensólyom nemcsak népmeséiben, népmûvészetében, régészeti leletein elõforduló motívum, hanem eredetmondájának legfõbb alakja, mely a totemhit világába vezet.
E motívum (õsapa) a nemzet létét jelképezi. A leletekbõl - az ún. sólyomfogak megléte alapján - egyértelmûen megállapítható, hogy nem sasról, hanem sólyomról van szó, mely tehát elsõsorban nem ragadozó, hanem inkább "vadász".
A jelkép leírása:
A lovagi pajzsot karmaiban és István-kardot a csõrében tartó turulmadár az elõképeket megvizsgálva alapvetõen a "Nemzet biztonságáért" kisplasztika alapján készült, azonban több vonatkozásban attól eltér figyelemmel a síkgrafika általános követelményeire.
Eltérések a grafika jegyeinek megfelelõen
A lovagi pajzs a plasztikától eltérõen 4/4 osztású, ahol elvileg a sima sáv világos (azaz ezüst, vagy fehér), a függõlegesen bordázott osztás sötét (vagy piros), a köztársasági címer színeinek és osztás számának megfelelõen.
A kard, melyet több forrás Szt. István kardjának tekint, markolata a plasztika kardjával egyezik, pengéjének alakja azonban arányaiban hosszabb, mert a turul alakján túl kell nyúlnia.
A turul szárnyai nyitottabbak annak érdekében, hogy a felfelé emelkedõ mozdulat egyértelmûbb legyen, s ez okból tartja a kardot is középmagasan.
Csõrén ún. sólyomfog látható, mely megkülönböztetõ jele a "turul" madárnak (l. Nagyszentmiklósi aranyleletet). Karmai a természet arányainak megfelelnek, fejéhez képest a csõre úgyszintén.
Nyakának kissé felborzolt tollai a harckészültséget jelzik. A turul e formája tehát összességében Szt. István hagyományainak õrzõjeként az ország védelmére való készséget fejezi ki. A grafika fenti üzenetének erõsítését szolgálja az ajánlott jelmondat is: "A haza minden elõtt" (idézet Kölcsey "Emléklapra" c. versébõl).
Forrás: NBH
Módosítás dátuma: 2005. október 21. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 138 vendég böngészi