Főoldal Kárpát-medence Szlovákia egyelõre nem rendel a magyar szérumból

Szlovákia egyelõre nem rendel a magyar szérumból

E-mail Nyomtatás PDF
Rácz Jenõ magyar egészségügyi miniszter: százszázalékos az oltás hatása
Ennek ellenére a magyarországi szérum várhatóan szerepel majd a nemzeti pandémiás tervben, melyet jövõ héten tárgyal a kormány.
Rácz Jenõ magyar egészségügyi miniszter: százszázalékos az oltás hatása
Ennek ellenére a magyarországi szérum várhatóan szerepel majd a nemzeti pandémiás tervben, melyet jövõ héten tárgyal a kormány.
Szlovákiában nincs olyan laboratórium, mely alkalmas lenne az influenza elleni szer kifejlesztésére, ennek oka az alacsony állami támogatás. A Szlovák Tudományos Akadémia éves támogatása 1,5 milliárd korona körül mozog, jelentõs emelkedés nem várható a következõ években sem. Összehasonlításul a Cseh Tudományos Akadémia tavaly 6 milliárd cseh koronából gazdálkodott.
Tegnap a magyar egészségügyi miniszter jelentette be, hogy hatékony a madárinfluenza elleni oltóanyag. Rácz Jenõ arra a kérdésre, százszázalékosan hatásos-e a kifejlesztett oltóanyag, azt válaszolta: „adataink alapján igen”. Elmondta azt is, komoly nemzetközi érdeklõdés mutatkozik a madárinfluenza elleni oltóanyag iránt. Az érdeklõdõk között említette az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Indonéziát, Fülöp-szigeteket, Ukrajnát, Oroszországot és Mongóliát.
Egyelõre nincsenek becslések arról, mekkora bevételt hozhat az adagonként várhatóan 5-6 dollárba kerülõ oltóanyag forgalmazása. A bevételen osztozni fog a magyar állam és a gyártó cég. Batiz András kormányszóvivõ megerõsítette: az oltóanyag kifejlesztése lehetõvé tette, hogy ha esetleg kialakul a vírus emberrõl emberre terjedõ mutációja, akkor az ellene hatásos védõoltás legyártásának ideje hónapok helyett csak heteket vesz majd igénybe. Ismét elhangzott, hogy szükség esetén a magyar állampolgárok ingyenesen juthatnak hozzá a vakcinához.
Szeptember 26-án Rácz Jenõ egészségügyi minisztert, Bujdosó László tiszti fõorvost és Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízottat oltották be a kísérleti vakcinával. Ha valakit beoltanak az elölt változattal, vérében megjelennek a vírus részecskéi, és a szervezet immunrendszere ellenanyagot termel. (mti, lpj)
Jelenteni kell a madárpusztulást
Pozsony. Mindenkinek jelentenie kell az Állami Állat-egészségügyi és Élelmiszerügyi Felügyelet regionális irodáinak, ha elpusztult madarak tetemeire bukkannak. A testet vagy a belõle vett mintát a zólyomi Állami Állat-egészségügyi Intézetben vizsgálják majd ki, ellenõrzik, nem tartalmazza-e a madárinfluenza vírusát. Az állatok tetemeit nem szabad megérinteni, mivel a fertõzés közvetlen kapcsolat esetén az emberre is átterjedhet. (sita)

Módosítás dátuma: 2005. október 22. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 224 vendég böngészi