Főoldal Kárpát-medence Tízbõl négy szerint hiba volt a különválás

Tízbõl négy szerint hiba volt a különválás

E-mail Nyomtatás PDF
Felmérés: a lakosság alig kétharmada helyesli Csehszlovákia 1918-as megalakulását
Pozsony.

 Felmérés: a lakosság alig kétharmada helyesli Csehszlovákia 1918-as megalakulását
Pozsony. A lakosság mintegy 59 százaléka szerint helyes volt 1918-ban közös államot létrehozniuk a cseheknek és a szlovákoknak, 42 százalékuk pedig elhibázott lépésnek tartja Csehszlovákia 1993-as különvállását. Ez abból a felmérésbõl derül ki, amelyet az MVK közvélemény-kutató ügynökség végzett lapunk kérésére. (A válaszadók 11,8 százaléka volt.)
Százból 18-an úgy gondolják, az elsõ világháború után azonnal önálló Szlovákiának kellett volna létrejönnie, 5,8 százaléknyian pedig úgy vélik, Magyarország része maradhatott volna. Viszonylag nagy, 17 százalékot meghaladó azok aránya, akik nem tudnak (vagy nem akarnak) érdemi választ adni a kérdésre.
Még kevésbé tûnik egyöntetûnek Csehszlovákia 12 évvel ezelõtti különválásának megítélése. Több mint 35 százaléknyian úgy nyilatkoztak, 1993-ban ellenezték a lépést, és álláspontjuk máig változatlan. Az államjogi változás állhatatos igenlõi közé sorolta magát a megkérdezettek egyötöde. Körülbelül minden ötödik embernek megváltozott a véleménye tizenkét esztendõ alatt: 16 százalék a nemtõl a mai igenlés felé hajlik, a döntést akkoriban helyeslõk mintegy 7 százaléka azonban csalódott. Száz közül nyolc-kilenc honpolgár teljesen közömbös a kérdést illetõen, s körülbelül ugyanennyien vannak azok, akik nem tudnak rá válaszolni. (ú)

Módosítás dátuma: 2005. október 24. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 117 vendég böngészi