Főoldal népzene Európa tizenöt országában csámborogtak

Európa tizenöt országában csámborogtak

E-mail Nyomtatás PDF
Huszonöt éves Kelet-Szlovákia legjelentõsebb magyar népi zenekara, a kassai Csámborgó együttes
November 25-én ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját a kassai Csámborgó együttes, amely annak idején az autentikus népzene és népi hagyomány terjesztésére, ápolására esküdött fel.

 Huszonöt éves Kelet-Szlovákia legjelentõsebb magyar népi zenekara, a kassai Csámborgó együttes
November 25-én ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját a kassai Csámborgó együttes, amely annak idején az autentikus népzene és népi hagyomány terjesztésére, ápolására esküdött fel. A zenekar eredetileg a kassai Új Nemzedék néptánccsoport kíséretének céljából alakult, ám az eredeti „funkcionalista tervnél” sokkal komolyabb pályát futottak be. Csak a miheztartás végett: 1989-ben a nem magyarországi zenekarok közül elsõként kapták meg a Népmûvészet Ifjú Mestere-érmet, a rendszerváltás után pedig a Ghymes mellett elsõként váltak hivatásos felvidéki népzenekarrá.
Az évek alatt zenészek egész sora fordult meg a Csámborgóban, az õs-formációról azonban máig szuperlatívuszokban beszélnek a hozzáértõk. Szabó Gábor prímás és Sterbinszky László bõgõs mellett Kováts Marcell brácsás, dudás és klarinétos teremtette meg azt az „õs-Csámborgót”, amelynek nevéhez – kis túlzással – az egész kelet-szlovákiai magyar táncházmozgalom megteremtése köthetõ. A gócpontok Nagykaposon, Szepsiben és Nagyidán voltak, ám a Csámborgót tulajdonképpen már a kezdetektõl ismerték az egész Felvidéken, hiszen volt idõ, amikor egyszerre hét táncegyüttest is kísértek. Az eredeti felállás egészen 1987-ig mûködött, ezután Szvorák Katalin népdalénekessel kezdtek dolgozni, egy gyermek- és egy felnõtt koncertprogrammal turnéztak Dél-Szlovákia városaiban és falvaiban, valamint Magyarország számos településén.
Kováts Marcell elmondása szerint a rendszerváltás óta Európa 15 országát csámborogták keresztül-kasul Norvégiától Bulgáriáig, más-más felállásban ugyan, de töretlen lelkesedéssel. „A sikerek ellenére sajnos nem tudtunk együtt maradni, mert lehetetlen volt megélni a népzenébõl. Kiválások, tagcserék, konfliktusok követték egymást, az eredeti felállás 1993-tól kezdve már csak évente egy-két alkalommal állt össze. Jelenleg már egy második generációs Csámborgóról beszélhetünk” – tudtuk meg a zenekar alapítójától. Külön érdekesség, hogy a mostani felállásban Perjési Gábor és Major Imre mellett Kováts Marcell Bálint nevû fia szerepel prímásként, azaz ismét bebizonyosodott, hogy a vér nem válik vízzé. Megélni ugyan továbbra sem tudnak pusztán a zenélésbõl, ám mára rájöttek, hogy nem is szabad az anyagiaktól függõvé tenni a zenekar létét, hiszen ellenkezõ esetben oda a varázs, a zenélés öröme és valódi értelme.
Péntek estére a 25 éves Csámborgó a kassai Thália Színházba várja mindazokat, akik egy hangulatos és tartalmas esten szeretnék megünnepelni õket és mellesleg a Katalinokat is. A mûsor vendége Szvorák Katalin és a Téka együttes, akik az indulásnál sokat segítettek a Csámborgónak. Kezdés este hétkor, az ünnepi menü pedig stílszerûen töltött káposzta és zsíros kenyér.
JUHÁSZ KATALIN

Módosítás dátuma: 2005. november 22. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 215 vendég böngészi