Főoldal Modellvilág Úttörők vagy bohócok? (Erdély.ma)

Úttörők vagy bohócok? (Erdély.ma)

E-mail Nyomtatás PDF


2010. augusztus 29. - Prada, Gucci, Dior, Versace és még sorolhatnánk...világmárkák, amelyekről mindenki hallott. Olyan divatdiktátorok agyából pattantak ki, akik furcsábbnál furcsább kreációkat dobnak piacra egyetlen ceruzavonással. Valóban ilyen egyszerű volna? Csak egy bolond ötlet kell ahhoz, hogy valaki híres divattervező legyen?A szélsőség és ellentmondás az, ami talán leginkább jellemző a híres tervezők nem mindennapi egyéniségére. Extremitás, magamutogatás vagy épp a testrészek túlzott elfedése, feslett, felszakított, ütött-kopott, rikító, feszülős, bő, mini, földig érő, s a legtöbbször mondjuk ki bátran: viselhetetlen! darabok...ez az, ami leginkább jellemzi a híres divatdiktátorok agyának szüleményeit, mégis mindenki azokba öltözne legszívesebben, ha tehetné. Az emberek szeretnek flancolni, kitűnni a tömegből, méghozzá a legmeglepőbb formákban, ez az amit a híres tervezők maximálisan ki is aknáznak.

Ezt úgy érik el, hogy ők maguk mutatnak példát a tömeg félrevezetésére: bohócszerű ruhákat hordanak és nagy merészséggel esnek bohókás túlzásokba, ezzel hatva a „gyengébbekre”. Mivel jól megszedték magukat, ezért bármit megtehetnek, a celebek pedig az ő általuk tervezett ruhákban szeretnének majd járni, mert borsos áruk van, amit nem engedhet meg magának a mindennapok embere, ezért kevesen tudják majd megvásárolni. Magyarán mondva tehát a sztárok nem látják majd másokon az amúgy is pár darabban legyártott legújabb tavaszi vagy őszi kollekció darabjait, így fitogtathatják vagyonuk méreteit.

De mi jogon terelgetnek minket a divattervezők nevetséges utakra? Hordjunk kanapéhuzatot, vegyvédelmi kesztyűvel, mint Miuccia Prada asszonyság, vagy öltözzünk különcnek mint Vivienne Westwood? A válasz szerintem egyszerű: aki hagyja, hogy bohócot csináljanak belőle, az megérdemli, aki meg nem, és továbbra is ésszerűen öltözik, azt csak becsülni lehet. Biztos jó néha elengedni a fantáziánkat és a szabadosság érzésével öltözködni, majd úgy kilépni az utcára, de ízléstelennek azért nem kell lennünk. Nem feltétlenül az a menő amit a Fashion TV-n látunk a kifutókon sétálgató modelleken, sőt... az a legbecsülendőbb ha valaki saját egyéniségének megfelelően öltözködik. Igaz, ha megkérdeznénk Prada nénit, biztos ő is azt felelné, hogy ez az ő egyénisége. Szóval mindenki döntse el maga, szerinte mi hordható a házon kívül is és mi nem, de ne majmoljuk túlságosan a celebeket, hisz legtöbbször csak kinevettetik magukat, remek példa erre a mostanában felkapott Lady Gaga is, akinek hol a formátlan feneke lóg ki, hol pedig a melleit szeretné megmutatni a világnak a klipjeiben.

Lehet egy ruha Prada vagy akár egy kiegészítő Police, én azt mondom nem biztos, hogy jobb minőségű vagy akár szebb azért a hatalmas árért, mintha egy hétköznapi, nem márkás holmit vásárolnánk negyedannyiért. Javaslom, hagyjuk meg az ilyesfajta villogást a sztároknak!
Mihály Lilla

 

Módosítás dátuma: 2010. augusztus 30. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 60 vendég böngészi