Főoldal népzene Idén is nyílt bíborpiros, szép rózsa

Idén is nyílt bíborpiros, szép rózsa

E-mail Nyomtatás PDF
Nehéz helyzetben volt a zsûri, hiszen minden elõadás egyedi és magas színvonalú volt
„Az ének szebbé teszi az életet, az éneklõk másokét is” – olvasható ugyancsak Kodálynál, és hogy ez mennyire igaz, tanúsítja a tájainkon egyre erõteljesebbé váló népzenei-hagyományõrzõ mozgalom, melyet gyakran a nem épp ide illõ „amatõr” jelzõvel is szeretnek ellátni.
Nehéz helyzetben volt a zsûri, hiszen minden elõadás egyedi és magas színvonalú volt
„Az ének szebbé teszi az életet, az éneklõk másokét is” – olvasható ugyancsak Kodálynál, és hogy ez mennyire igaz, tanúsítja a tájainkon egyre erõteljesebbé váló népzenei-hagyományõrzõ mozgalom, melyet gyakran a nem épp ide illõ „amatõr” jelzõvel is szeretnek ellátni. Pedig népzene csak egy van: a „nép ajkán” termett, az eredeti.
A Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedõ Dunaszerdahelyen megrendezett országos döntõjének felhozatalára „eredetiség” szempontjából nem is lehetett panasz, hiszen az egész Felvidékrõl összesereglett szólisták és csoportok valóban az adott tájegység népzenei hagyományainak javát mutatták be.
„A zsûrik a járási és területi fordulók lebonyolítása során összesen kétszázhuszonkét produkciót hallgattak meg, ennek közel felét a népdalkörök és citerazenekarok elõadásai tették ki – tudtam meg Huszár László szervezõtõl, a Népzenei Adattár vezetõjétõl. – Dunaszerdahelyen, az országos döntõben hatvanhárom produkciót mutattak be, majd az értékelést követõen a szakmai zsûri harminckettõt sorolt be a gálamûsorba. Meg kell jegyeznem: a Bíborpiros szép rózsa immár harmadik ízben a Vass Lajos Népzenei Verseny válogatója is, a kiválasztott szólisták és csoportok ennek Kárpát-medencei döntõjében vesznek részt.”
A zsûri társelnökei Ág Tibor népzenekutató, valamint Olsvay Imre, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének fõmunkatársa voltak, de helyet kaptak benne népzenészek, énektanárok is. Figyelembe véve, hogy a két nap alatt szakmai megbeszélések is zajlottak, biztos vagyok benne, hogy a megmérettetésen kívül a csoportok és egyéni elõadók a lehetõségnél jóval többet kaptak.
Nehéz helyzetben van e sorok írója, amikor arra vállalkozik, hogy a színvonalas elõadások sorából akár egyet is kiemeljen. Mégis: az Écsi Gyöngyi népdalénekes vezette Berkõ, azaz Berzéte-Kõrösi Népdalkör, mely felsõ-gömöri lakodalmas szokásokat mutatott be, üde színfoltja volt a rendezvénynek.
A nevezett falvak – azaz Berzéte és Kõrös – Felsõ-Gömör legészakabbra, a nyelvhatár peremén fekvõ települései közé tartoznak. Ott, ahol három évtizede nincs magyar tannyelvû alapiskola, és a Berkõ az egyetlen magyar intézmény, nincs könnyû dolguk azoknak, akik a több évszázados hagyományok ápolását felvállalják. A népdalkör mégis mûködik – huszonnyolc állandó taggal, több „szimpatizánssal”, évi két-háromtucatnyi fellépést vállalva. Az énekkar aranysávos minõsítést nyert, és mint Szendi Erzsébet, a Berkõ Polgári Társulás (mert ilyen is van!) elnöke elmondta, Erdélyben csakúgy ismerik õket, mint az anyaországban. A csoport tagjai által felgyûjtött és elõadott népzenei anyagot 2000-ben hangkazettán, a további gyûjtés eredményeit pedig idén CD-n is megjelentették. Még egy fontos, bár hihetetlennek tûnõ momentum: az anyagiakban nem bõvelkedõ Berzéte önkormányzata évente mintegy hatvanezer koronával támogatja a csoportot. Merthogy a jó szándék önmagában kevés.
Az országos népzenei vetélkedõ szakmai zsûrije három kategóriában osztott ki díjakat. A csoportok és a szólisták kategóriájában Rézmûves Róbert (Síd), Paksi Szilvia (Nagymegyer), Bencz Gabriella (Kolon), Jámbor Mónika (Ipolyság) és Száraz Márk (Nagykér) szólisták, illetve a Télizõd Nõi Éneklõcsoport (Nyitrageszte), a Kolonyi Gyöngykoszoró (Kolon), a Gímesi Hagyományõrzõ Csoport, a Szepsi Asszonykórus, a Százdi Citerazenekar és a Péderi Vegyes Kar bizonyultak legjobbaknak. A színvonalas elõadásért nívódíjjal tüntette ki a zsûri Renczés Dóra (Felsõszeli), Csámpai Péter (Gímes) és Tóth Zsuzsanna (Pográny) népdalénekeseket, Mézes Mátyás zselízi hegedûst, valamint a Rozmaringsarj Népdalkört (Szina), a Csitári Menyecskekórust, a Felsõszeli Leánykart, a naszvadi Búzavirág Vegyes Éneklõcsoportot, a Nagykéri Nõi Éneklõcsoportot, a jánoki Napsugár Nõi Éneklõcsoportot, a nagycétényi Kútyika Nõi Éneklõcsoportot, illetve a Cimbora Férfi Daloskört Békérõl.
A Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntõjében Felvidéket Rézmûves Róbert, Paksi Szilvia, Bencz Gabriella, a Télizõd Nõi Éneklõcsoport, a Kolonyi Gyöngykoszoró, Jámbor Mónika, Száraz Márk, a Gímesi Hagyományõrzõ Csoport, a Szepsi Asszonykórus, a Százdi Citerazenekar, illetve Mézes Mátyás képviselik majd. Remélhetõleg onnan sem térnek haza díjak nélkül, bár a hagyományok és népi kultúránk megõrzése elõbbre való minden vetélkedésnél.
LÕRINCZ ADRIÁN

Módosítás dátuma: 2005. november 24. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 122 vendég böngészi