Főoldal Sajtóarchívum Őnagysága Zorán és a harmadik X (Őnagysága)

Zorán és a harmadik X (Őnagysága)

E-mail Nyomtatás PDF


Néhány évvel ezelőtt a Popmeccsgálákon kis csengettyűket kaptak a legtöbb szavazatot elnyert zenészek. Volt, akinek három is jutott egy-egy alkalommal. Az egykori Metrózó vajon számon tartja-e a trófeáit?
– Hány aranylemezed és egyéb kitüntetésed van otthon?
– Kaptam néhányat, de még nem számoltam meg.
– A harmadik X-en túl – amit a pályán töltöttél - ideje volna leltárt csinálni.
– Majd ha túl leszek a BS-beli koncerten, akkor nekilátok leltározni.
– Dicsőségfalad sincs?
– Az sincs. Az aranylemezeimet ugyan kitettem, de azok is a dolgozószobámba vannak, úgyhogy nincs a vendégek szeme előtt.
– A mostani lemezen milyen számok hallhatók?
– Ez egy teljességre törekvő válogatás az elmúlt harminc év terméséből, a Metrótól napjainkig. Lesz egy hatvanperces kazetta és egy rövidebb, meg egy teljes CD-változat. Megjelenik egy koncertvideo és egy könyv is. Ez utóbbiban kották és dalszövegek is lesznek.
– Mit gondolsz, volt némi szerepe a rockzenészeknek a múlt rendszer
összeomlásában?
– Erre soha senki sem fog tudni válaszolni. De azt hiszem, hogy egy
picit - mint csepp a tengerben - mi is hozzájárultunk az eseményekhez. Legalábbis ahhoz hogy az emberek szeme felnyíljék. De nem mi írtuk a rendszerváltozás forgatókönyvét. Az igaz, hogy ez a műfaj mindig ellenzékiséget és progresszivitást képviselt. A rockzene - függetlenül a rendszertől - a mindenkori hatalommal szembeni intellektuális kritikát fogalmazza meg. De említhetném az emberi szabadságjogokat vagy a környezetvédelmet is. Mi mindig igyekeztünk függetlenek maradni a hatalomtól.
– Ebben a zaklatott világban mi a koncerted üzenete?
– Azt szeretném, ha korra, nemre, pártállásra és vallási felekezetre való tekintet nélkül mindenki jól erezné magát, aki eljön. Találkozzanak és
beszélgessenek egymással olyanok is, akik az utóbbi néhány évben már talán nem is köszöntek egymásnak. Meg kell próbálni túltenni magunkat a napi szembenállásokon, ellenszenveken és gyűlöleten. Zétényi Zoltán A szerző feltétele

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 124 vendég böngészi