Főoldal Sajtóarchívum Új Pest Megyei Hírlap Vasárnap vásárnap (Új Pest Megyei Hírlap)

Vasárnap vásárnap (Új Pest Megyei Hírlap)

E-mail Nyomtatás PDF

1998. november 21. - Babák és bugyik, csacsik és pacik Dabason
Messziről látszott ezen a vasárnapon, hogy Dabason deres már a határ, sőt a vásártér is. Ez sem riasztotta el a portékájukat eladni szándékozó tekenőst, a kosárfonót, a kürtös kalácsost, a léggömböst, a kárpitost, a kötélverőt, a lókupecet és a számos egyéb iparost és kereskedőt. Egykor a vásár nagy nap volt egy-egy város, falu életében. Az üzletek számának növekedése mintha megkérdőjelezte volna ennek a régen társadalmilag oly fontos intézménynek a létjogosultságát. A tények azonban mást mutatnak. A környékről különbuszokkal érkezett a nép, hogy belevesse magát az egyre növekvő vásári tömegbe. Mert egy igazi vásár csak akkor ér valamit, ha tömeg is van nem csak áru.
- Ez már nem az igazi - legyint az egyik lóval foglalatoskodó cigányember. - Lát itt egy igazi vevőt? - kérdezi tőlem költőien. Ami igaz, az igaz, üzletet még nem láttam, még nem is csapkodtak egymás tenyerébe alku közben a felek. De lássunk néhány adatot!
Erdélyi Józsefné, a dabasí polgármesteri hivatal igazgatási osztályának helyettes vezetője a vásár parancsnoka:    
- Minden hónap második vasárnapján tartunk vásárt. 350 állandó helyfoglaló és mintegy 300 alkalmi árus van. A vásártér mellett jókora parkoló is rendelkezésre áll az érdeklődőknek. Az árusok fele állatot kínál negyed része ruházati és iparcikket árul, a többi élelmiszert és egyebet. A legfrissebbek reggel négykor már itt vannak. Érkezett kereskedő Balatonszárszóról és Kiskunhalasról is.
A piciny vásárirodában írják át az állatok tulajdonlását igazoló marhaleveleket, és innen bíztatják az árusokat hangosbemondón a helybérletek kiváltására. Élnek is a lehetőséggel, hogy ne kelljen hajnalban kiállniuk és ne legyen vita se. Egy négyzetméter hely 100 Ft-ba kerül, a malac darabjáért 50, a növendékmarháért 100, az idősebbért 150 Ft helypénzt kell fizetni. Máshol állítólag még többet kell fizetni.
Egy pár csacsit 110 ezerért már vihetnék is, a választási malac ára 3-5000 között mozog, két bikaborjút 100-150 ezerre tartanak. Egy csikó ára 100 ezer, a lóé 200, egy marhát 75 ezerre tartanak.
A budafoki Varga úr kárpitos, és a két fiával viszi az ipart immár 27 éve. Csak szivacsos fekvőhelyeket hozott, az epedás ágyakat itt nem tudják megfizetni - mondja. Jó nagy területet bérel, magasak a költségek, de ha bejön egy üzlet, már megérte. Kép és szöveg: Zétényi Zoltán


 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 110 vendég böngészi